Mandarínkovo-pomarančové makrónky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 16. apríla 2020
Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept)
Foto: Siuuu

Veľmi som chcela vyskúšať túto príchuť. Recept na plnku som nikde nenašla, tak som si vymyslela svoju. A nesklamali ma - aj keď vizuálne Zobraziť celý popisVeľmi som chcela vyskúšať túto príchuť. Recept na plnku som nikde nenašla, tak som si vymyslela svoju. A nesklamali ma - aj keď vizuálne majú značné rezervy, chuťovo sú výborné. A opäť v "natur" prevedení, bez chemických prísad a farbív.

35
porcií
90 minút
príprava
16-18 minút
na 140-145 °C

Suroviny

70 g
70 g
92 g (3-4x preosiata)
84 g preosiaty
Na plnku :
170 g kvalitná
2 ks
1 ks
1 PL
50 ml fresh
1-2 PL (voliteľné)




Postup

  1. 1

    Začneme škrupinkami. Najskôr si presne navážime všetky suroviny. Bielky izbovej teploty (vyberieme z chladničky a necháme 3-4 hodiny prikryté na linke) začneme šľahať v šľahači s metlou na nízkych obrátkach.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú bielky spenené, tak na 3-4x zašľaháme krupicový cukor. Cukor nepridávame naraz, pretože škrupinky pri pečení potom zvyknú popraskať. Vyšľaháme do tuha - zmes musí držať na metle.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz budeme pracovať ručne. Do vyšľahanej hmoty na 3x vmiešame stierkou preosiatu mandľovú múku spolu s práškovým cukrom. Nemiešame dlho, aby zmes príliš nezredla, ale treba si dať pozor, aby bola mandľová múka a cukor rovnomerne rozmiešané so snehovou hmotou. Mala by vzniknúť polotuhá hmota, ktorá akoby v stuhe padá zo stierky do misy. Mne sa zdala hmota príliš hustá, tak som pridala pár kvapiek citrónovej šťavy.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiešanú hmotu dáme do cukrárského vrecka s hladkou okrúhlou špičkou v dolnej časti širokou asi 1 cm. Ja využívam jednodnorazové vrecká.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vhodnú podložku striekame škrupinky - ja využívam silikónovú podložku z Tescomy. Keď nastriekame všetky škrupinky, plechom dobre pobúchame o stôl alebo linku, aby sa cesto usadilo a zmizli prípadné bublinky a prípadné špičky.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvyšné špičky jemne navlhčeným prstom jemne zatlačíme.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme zaschnúť pri izbovej teplote pokiaľ sa vrch nastriekaných škrupiniek na dotyk nelepí na prst. Pečieme v rúre zohriatej na 140 - 145 °C na funkcii ventilátor cca 16-18 minút. Necháme na podložke úplne vychladnúť.

  8. 8

    Po vychladnutí plníme plnkou podľa chuti. Ja som tentoraz zvolila citrusovú plnku, konkrétne mandarínkovo-pomarančovú, ktorú som pripravila tak, že som nadrobno pokrájala očistené mandarínky a filetky z pomaranča (čistá dužina bez šupiek a blaniek), všetko som dala do hrnca, podliala som kvapkou vody (asi 1-2 PL) a troškou fresh citrusovej šťavy (taká čo sa predáva v obchodoch v chladiacich boxoch - bez cukru a iných prísad) a na slabom ohni som rozvarila. Všetko som rozmixovala a prepasírovala. Vzniklo mi necelé decko šťavy. Túto som zahriala až k varu a šťavou som zaliala posekanú čokoládu. Nechala som minútku postáť a rozmiešala som do hladka. Ak sa šťava rýchlo ochladí a čokoláda sa nechce rozpustiť, dáme na 10 sekúnd do mikrovlnky na výkon 350 W. Hotovú ganache dám do čistého cukrárskeho vrecka (špičku nepoužívam, dobre sa strieka aj bez nej), vrch zatiahnem a schladnutú ganache dám zatuhnúť do chladničky.

  9. 9

    Zvyšok z rozmixovaného ovocia som vrátila do hrnca, pridala som citrusovú šťavu, trocha cukru a zmes som zvarila na taký citrusový džemík, ktorý som ešte pred koncom dochutila kvapkou pomarančového likéru Cointreau. Keď ganache zatuhne tak akurát, aby dobre išla z vrecka ale nebola príliš tekutá (treba si dať pozor aby nezatuhla príliš), z vrecka odstrihneme špičku a makrónky naplníme buď čistou ganache alebo ako ja, do stredu som dala po kvapke džemíku, ktorý mi vznikol po využití zvyškov z pasírovaného ovocia. Lepšie sa plní čistou ganache, aspoň mne, teraz sa mi plnka tak pekne nerozprestrela medzi škrupinkami - chce to jednoducho cvik, takže musím ešte potrénovať.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naplnené makrónky odložíme v uzatvorenej dóze do chladu alebo chladničky, potrebujú sa rozležať, aby škrupinky natiahli trocha vlhkosti z plnky a zvláčneli. Najlešie sú druhý - tretí deň.

    Mandarínkovo-pomarančové makrónky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vzhľadovo majú rezervy - nie som úplne spokojná s tvarom škrupiniek, ani s rozložením plnky - prvýkrát som plnila aj džemíkom a ganache mi stuhla trocha viac ako bolo treba a nechcela sa úplne dobre z vrecka nanášať na škrupinky (mala som počkať pokiaľ trocha viac nepovolí, ale trpezlivosť nepatrí k mojim dobrým vlastnostiam), takže sa úplne pekne nerozložila po priložení druhej škrupinky ale aj tak boli výborné.

Diskusia k receptu

haji
Krása střídá nádheru, hluboce smekám, hmm
1x siuuu
farbuska
Nemajú žiadnu chybu. Z tých, ktoré si doteraz robila, sa mi páčia najviac (moje osobné chuťové a farebné preferencie).
2x haji a siuuu
siuuu
Ďakujem za milé komentíky dievčatá ... aj mne veľmi chutili, toto je taký základný recept, ktorým som sa asi po 2 rokoch od prvých nie veľmi úspešných pokusoch vrátila k makrónkam. Prvý krát som podľa neho piekla minulý rok, tie boli tiež v "natur" prevedení, plnené malinovou a matcha plnkou, mandle boli mleté aj so šupkou, preto sú škrupinky trocha tmavšie ako teraz - ale recept na škrupinky je ten istý.


evanaaa
Takýchto "jednohubiek" bysom zjedla aspoň päť naraz.....tá chuť! Určite výborná, viem si ju predstaviť.....
2x haji a siuuu
siuuu
@elenas (18.4.2020 20:48)

ale kdeže ... makrónkové víly majú oveľa krajšie makrónky ... ale teším sa aj z malých pokrokov, a hlavne že sú chuťovo dobré ;-)
1x haji
mexsic
Super recept, urcite vyskusam plnku, ja som robila pomarancovu ako lemon curd ale nebolo to ono