Mamine oškvarkové pagáče fotorecept

katkaszaboova - fotkaKatkaszaboova, 3. októbra 2011 14:35
Ďalšie recepty »

Mamine preto, lebo ich veľmi ľúbi moja mamina. Chutia ale aj nám všetkým, k polievočke, alebo len tak ešte teplé a chrumkavé...

40 ks
porcií
120 min
príprava
15-20 min
na 180 °C

Suroviny

60 dkg
2 ks
1 kocka
1/2 KL
250 ml vlažné
1 KL
3 PL /smotana kyslá
+:
10 dkg
40 dkg
1 KL
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Oškvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku, osolíme 1 KL soli, pridáme 10 dkg múky a vypracujeme takúto pastu.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý máme inú metódu ako urobiť kvások, tak ja zvyknem takto: na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor (1/2 KL), naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka (ktoré zoberiem z celkového množstva mlieka v recepte), aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások (ako na obrázku).

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások (celý obsah hrnčeka), zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Lepšie sa rozotiera mäkká pasta, ale keby to nešlo nožom natierať, môžeme aj dlaňou vytvárať placky a jemne natlačiť na cesto.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto poskladáme podľa obrázku tak, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Potom cesto zase rozvaľkáme a poskladáme tým istým spôsobom. (cesto podsypávame múkou, lebo sa rado prilepuje k doske.) Celkovo opakujeme tento postup 3x vždy s 20 min. pauzami.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A pomaličky finišujeme - po 3. odpočinku rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Celé cesto zužitkujeme (z odrezkov urobíme bochník, rozvaľkáme a vykrajujeme).

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom. Ja som zabudla dať papier na pečenie a veru sa mi sem-tam pripiekli :-(

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C cca. 20 minút. Dobrú chuť!

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist