Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: katkaszaboova
Mamine preto, lebo ich veľmi ľúbi moja mamina. Chutia ale aj nám všetkým, k polievočke, alebo len tak ešte teplé a chrumkavé...
40 ks porcií |
120 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Oškvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku, osolíme 1 KL soli, pridáme 10 dkg múky a vypracujeme takúto pastu.
- Každý máme inú metódu ako urobiť kvások, tak ja zvyknem takto: na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor (1/2 KL), naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka (ktoré zoberiem z celkového množstva mlieka v recepte), aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások (ako na obrázku).
- K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások (celý obsah hrnčeka), zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske.
- Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Lepšie sa rozotiera mäkká pasta, ale keby to nešlo nožom natierať, môžeme aj dlaňou vytvárať placky a jemne natlačiť na cesto.
- Potom cesto poskladáme podľa obrázku tak, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Potom cesto zase rozvaľkáme a poskladáme tým istým spôsobom. (cesto podsypávame múkou, lebo sa rado prilepuje k doske.) Celkovo opakujeme tento postup 3x vždy s 20 min. pauzami.
- A pomaličky finišujeme - po 3. odpočinku rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Celé cesto zužitkujeme (z odrezkov urobíme bochník, rozvaľkáme a vykrajujeme).
- Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom. Ja som zabudla dať papier na pečenie a veru sa mi sem-tam pripiekli :-(
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C cca. 20 minút. Dobrú chuť!