Keď sme mali záhradu,prirodzený plot so susedom tvorili maliny.Ešte že sme ich sadili v dostatočnej vzdialenosti,lebo skoro prerástli na hranicu.Ale boli krásne,takže sa sused Zobraziť celý popisKeď sme mali záhradu,prirodzený plot so susedom tvorili maliny.Ešte že sme ich sadili v dostatočnej vzdialenosti,lebo skoro prerástli na hranicu.Ale boli krásne,takže sa sused nehneval,že prešli na jeho pozemok.Raz som došla na oberačku oneskorene a prvé,veľké plody boli také krásne,že som začala počítať oberané z jedného výhonku a bolo ich 8O ks-nádhera.Nie každý bol tak obsypaný,ale bolo ich dosť.Veď nám ich na jeseň aj preto niekto vyryľoval a pekne zaradom........,ale aj tak zvýšilo.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Prečistené maliny dáme do 5 l fľaše so širokým hrdlom a necháme od vrchu miesto asi 10 cm,lebo budú kysnúť a dvíhať sa.Maliny popučíme a prikryjeme dvojitou gázou,aby malé vínne mušky,ktoré s obľubou tam sadajú,neprešli do fľaše a zatiahneme gumičkou.Fľaše postavíme na slnko na 9-11 dní (ak svieti každý deň,stačí 9 dní) a scedíme.Kvalitný sirup je,ak nepretláčame,len necháme voľne tiecť,aby sa kal neusadil už v hotovom sirupe.Z pretlačeného môžeme urobiť džús.
- 2
Na 1 l šťavy dáme 8O dkg cukru,veľkosť hrnca vyberieme podľa množstva šťavy a varíme asi 10 min.Penu zbierame a čistý plníme do fliaš od alkoholu ( fľaškami môžu vypomôcť aj kolegovia,susedia,lebo najradšej sme mali 1/2 l napr. od rumu),uzavrieme a necháme uložené pod dekou do vychladnutia.Fľaše ukladáme do vodorovnej polohy,aby sa uzáver dosterilizoval.
- 3
Nepoužívajú sa žiadne chemikálie,žiadna kyselina a vydrží uložený v tme aj 5 rokov.Kamarátka skúšala po tej dobe zabudnutú trojdecovú fľašku sirupu v pivnici a bol výborný a voňavý.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
...a u nás sirup nevydržal ani do zimy,taký bol výborný
Celý byt rozvoniava. Hneď som chutnala, keď trošku ochladol a je výborný. Prajem príjemný deň.
... a ide sa na záhradu oberať ďalšie :-)
Ale našli sme tam aj iné poklady. Napríklad slivkový lekvár, klasický bez cukru varený do bezvedomia. Bol v hlinenom džbáne, previazaný pergamenom a zakrytý hlineným vrchnákom. Zoschnutý, ale jedlý. Ale ten bol relatívne nový, ten mal vtedy len nejakých 10 rokov :D
použijem na varenie čaju.