Makový koláč s bazovým krémom

lubisthemple - fotkalubisthemple, 29. júna 2016

Výborný svieži koláčik. Kompletný recept aj s fotkami postupu možete nájsť na Ako sa mak stretol s bazou

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
110 g
200 g
1 ks
1 dl
Krém:
350 g
1,5 dl




Postup

  1. 1

    5 žĺtok vyšľaháme s cukrom. pridáme 1 celé vajce a šľaháme pokiaľ sa úplne nespojí so zmesou. nakoniec primiešame 1 dl teplej vody.

  2. 2

    Do vajíčkovo-cukrovej zmesi pridáme mletý mak, citrónovú kôru a dobre všetko premiešame.

  3. 3

    Z 5 bielkov, ktoré sme oddelili urobíme tuhý sneh.

  4. 4

    Do makového cesta jemne primiešame menšiu časť bielkového snehu (asi 2 lyžice), potom pridáme zvyšný sneh.

  5. 5

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. koláčik pečieme 15 minút v rúre predhriatej na 180°C.

  6. 6

    Medzitým pripravíme krém - zmiešame mascarpone s bazovým sirupom.

  7. 7

    Upečený plát vyklopíme z plechu a ešte kým je teplý z neho stiahneme papier na pečenie (treba dávať pozor, aby sa vám nezlomil). koláč rozrežeme na tri rovnako široké diely.

  8. 8

    Jeden z dielov natrieme mascarpone, položíme naň druhý diel, ktorý najskôr natrieme džemom (ja som použila domáci ríbezlový s vanilkou) a až na džem natrieme mascarpone. postum opakujeme aj s posledným dielom. vrch koláča môžeme ozdobiť tak, že pomocou vidličky na ňom urobíme vlnky. hotový koláčik vložíme do chladničky aby krém stuhol a nakrájame ho na kocky alebo kvádre.

    Makový koláč s bazovým krémom - obrázok 8

Diskusia k receptu

fialka49
Maskarpone bežne zmiešavam s bazovým želé. Krém do piškótových zákuskov je naozaj osviežujúci. Najbližšie skúsim tento makový koláč. Ďakujem za tip.
haji
Dobrá kombinace mák s mascarpone, k tomu bezová příchuť, hmm, to se ti hezky povedlo! Jsi šikulka!!
marienka44
@Lubisthemple (29.6.2016 22:25)

Vyzerá výborne, ale bolo by dobré uviesť veľkosť plechu, je to dôležité. Neviem si predstaviť cesto bez múky.
eviana
Úplné úžasná kombinácia chutí, viem si predstaviť aký šťavnatý je korpus od použitých surovín, ako mu baza dá jemnú arómu i príchuť, ríbezľový sirup zasa pikantný akcent k makovej chuti... tlieskam a jasných 5* u mňa máš :)
fialka49
Lubisthemple, výborný makový koláčik (z posledného vlaňajšieho domáceho maku) v nedeľu podľa tvojho receptu zožal pochvalu, za tvoj recept ti dávam 5 hviezdičiek, zaslúžiš si.
alena45
Dcéra, ktorá žije v Írsku, mi poslala foto koláčika, nielen, aby sa mi pochválila, ale aj aby som ho za ňu vložila do komentu. Ríbezľový džem nezohnala, tak použila domáci šípkový, ale koláčik je vraj veľmi chutný a ďakuje za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia