Makový koláč s bazovým krémom
Autor receptu: lubisthemple
Výborný svieži koláčik. Kompletný recept aj s fotkami postupu možete nájsť na Ako sa mak stretol s bazou
20 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- 5 žĺtok vyšľaháme s cukrom. pridáme 1 celé vajce a šľaháme pokiaľ sa úplne nespojí so zmesou. nakoniec primiešame 1 dl teplej vody.
- Do vajíčkovo-cukrovej zmesi pridáme mletý mak, citrónovú kôru a dobre všetko premiešame.
- Z 5 bielkov, ktoré sme oddelili urobíme tuhý sneh.
- Do makového cesta jemne primiešame menšiu časť bielkového snehu (asi 2 lyžice), potom pridáme zvyšný sneh.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. koláčik pečieme 15 minút v rúre predhriatej na 180°C.
- Medzitým pripravíme krém - zmiešame mascarpone s bazovým sirupom.
- Upečený plát vyklopíme z plechu a ešte kým je teplý z neho stiahneme papier na pečenie (treba dávať pozor, aby sa vám nezlomil). koláč rozrežeme na tri rovnako široké diely.
- Jeden z dielov natrieme mascarpone, položíme naň druhý diel, ktorý najskôr natrieme džemom (ja som použila domáci ríbezlový s vanilkou) a až na džem natrieme mascarpone. postum opakujeme aj s posledným dielom. vrch koláča môžeme ozdobiť tak, že pomocou vidličky na ňom urobíme vlnky. hotový koláčik vložíme do chladničky aby krém stuhol a nakrájame ho na kocky alebo kvádre.