Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 7. augusta 2012

Podľa tohto receptu robím štrudlu už 40 rokov , ako mlada som ho dostala od starej susedky . Patrila medzi oblúbené recepty ked ešte Zobraziť celý popisPodľa tohto receptu robím štrudlu už 40 rokov , ako mlada som ho dostala od starej susedky . Patrila medzi oblúbené recepty ked ešte dievčatá boli doma. Teraz tak 1x do roka pride na ňu rad a dnes som ju piekla a preto som sa rozhodla ju sem dať s cestom sa dobre pracuje a rýchlo je hotová . To je taká rýchlovka.

25 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

250g
štipka
1 ks
5PL
2 PL
60g
250g
9PL
9ks




Postup

  1. 1

    Najprv preosejem do misky múku a pridám všetky ingrediencie na cesto a zmiesim

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dobre vymiesim a dám na 10 min do chladničky oddýchnúť do vtedy si očistím jablká a zomeliem mak.

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozdelím na 3 rovnaké časti. Susedka ich delila na 4 bochníčky mne sa to nikdy nedarilo z toho vyválať 4 štrúdle a preto od začiatku delím na 3 časti. Treba velmi na tenko vyvalkať treba trochu pomúčiť podložku ked som robila na drevenom lopári nemusela som múčiť , ale na túto silikónovú podložku sa to trocha lepilo tak som to trocha podsypala múkou.

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vyválam na tenúčko asi tak ako cesto na rezance roztopeným maslom pokvapkám 4PL makú rozsypem po celej ploche na to 3PL pr. cukru na spodný kraj naukladám vykôskované višne a rovno na plochu nastrúham 3 jablká

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takto všetky tri štrudle naplním .Môžete dať aj orechovú plnku , alebo tvarohovú , dnes som robila výslovne makovú .

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vrch potriem roztopeným maslom a dám do vyhriatej rúry na 200stup na 15 min potom vyberiem ešte ráz potrim maslom a vložím na cca dalších 15 min. na dopečenie

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrchu pocukrujem a Dobrú chuť!!!

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naša Micka z toho bola úplne vyčerpaná, tak si dala poobdňajši šlofik....

    Makovo-jablková štrúdľa vaľkaná (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

klaura
robím úplne rovnako ... všetkým zatiaľ veľmi chutila ... :)
cistinka
tiež robím aj takéto cesto...je to veľmi dobré...budem musieť upiecť aj ja :-)
marijanka712
@izabella929Micka je moja pomocníčka nikde nechýba pri práci , ale najradšej so mnou chodí do záhrady a ja som vtedy bezpečná lebo v blízkosti mi nehrozi aby ma prekvapil nejaký had ..... mám z nich panický strach.
valeri
Peknáááá, tiež mám tento recept ešte od mojej mamičky :-). Ľahká a rýchla príprava
tatranka
Keď sa veľmi manželovi žiada štrúdla a nechce sa mi ju ťahať,tiež volím tento postup a cesto.A pokiaľ ma manžel nevidí pracovať,veru ani nezistí,že nie je ťahaná,taká je dobrá !!! Takže výborný recept.
marijanka712
@tatranka preto som ho sem dala, že ten kto začína s pečením tak tento recept je ako stvorený pre nich pretože s výsledkom budú nadmieru spokojní a navyšše získajú istotu a odvahu aj do zložitejších rp.
cica2
krásne úvodné foto a aj štrúdľa!....a posledné foto nemá chybu :-D...kk
maartina
ďakujem za tento osvedčený a hlavne rýchly recept :) ...ťahané štrúdlové cesto som sa pokúšala robiť iba za pomoci mojej babičky, bola to vždy riadna fuška, aj tak sa mi nikdy nepodarilo také ako od nej
mariaklara
Toto nemá chybu, ani štrúdľa, ani foto, ani Micuška, tej sa ale žije. Robím veľmi podobnú aj ja.
sovka62
Krásna, vysoká, žiadny rozplesknutý beztvarý kúsok, ktorý dostanete dokonca aj ak si štrúdle dáte napiecť u "profesionála". A rozdiel je v maličkosti - jablká nastrúhané priamo na plnku, nie vopred do misy a ešte nebodaj aj vytlačená šťava, ktorú pustili a vopred zmiešané s cukrom.
Marijanka a ja to robíme takto, ako vidieť, štrúdlička je ukážková.
zdezda
Pred 3-omi týždňami sme boli v Dobrohošti na hodoch, kde do súkromných dvorov pozývali návštevníkov na všelijaké domáce dobroty, okrem mnohých mäsitých aj na ich vychýrené ťahané štrúdle, ktoré robili pred nami (jeden 2cm kúsok za 1euro). Ľudia tam dokázali stáť desiatky minút. Ja som si nekúpila ani kúsok, iba som obdivovala šikovnosťmladých ženičiek, lebo som vedela, že na našej vareche.sk je aj taký receptík na štrúdľu, podľa ktorého to snáď zvládnem aj ja (bez lístkového cesta :-). Ďakujem ti za tento odobrený recept. Moji sa určite potešia, ak sa mi vydarí ako tebe :-)
soncya
Pekná štrúdľa, robím tak isto, ty ju máš ukážkovú! Práve nad ňou slintám. Cica je riadne pôžitkárska...
ola111
Čo už môže byť lepšie,vydarila sa ti.
marijanka712
@ ola111 ,@ soncya ,@ zdezda myslím si že na tejto štrúdle nemáš čo pokaziť a musí sa ti vydariť a tvoja rodinka sa istotne pochutná lepšie ako na tých hododoch aj ja som bola na niečom podobnom a fakt ked to človek vidí, naukladané na tacke tak slintá ráz moja kamarátka neodolala a kupila si drahý domáci zákusok a potom usúdila, že ona pečie chutnejšie a lacnejšie od vtedy sa nad tým zasmejeme a ideme na iné dobroty... Len ked budeš plniť jablkami struhaj priamo na cesto nie do misky -to je tá finta šťavnatej štrúdle.@ medovnicek škoda že Micka ešte nevie čítať pri týchto riadkoch dievčatá by iste ešte viacej spyšnela....@ martina budem rada ked ju odskúšaš a vysledkom sa podelíš s nami,@ sovka dik za komentík a pochvalu padne od teba dobre lebo ta považujem za top vareškarku ako aj @ tatranku ,@ izabella929 ,@ čistinku,@ cicu2 a všetky ostatné ktoré ste uverjnili aspoň 10 receptov na tejto vareche- nechcem nikoho uraziť ani zabudnúť.
mracik9
marijanka712,tak takáto štrúdľa nie je samozrejmosťou,taká gazdinka ako ty,to zvládne ľavou zadnou, ja som sa tiež potrápila pokým som urobila niečo podobné tvojmu,ale tvoja je krásna a určite aj fantasticky chutila,vďaka za receptík
orchidea
aj ja robievam len vaľkanú na ťahanú si netrúfam aj keď sa na ňu chystám už dlho...ale chutí nám aj takáto kedykoľvek...vydarila sa ti krásne...
janger
Paradna strudla, bohata plnka. A krasna Micka :-),
viceroy
Pripomenula si mi babkinu štrúdľu. Milujem túto kombináciu.
honestka
maloco je lespie ako prave takto upecena a este tepla strudlicka.
tiez robievam taketo cesto da sa povedat ze este radsej, ako pouzit rychlo kupovane listkove. Muku pouzivam speci chlebovu.
mas ju ukazkovu- mnamka na 1* a ako dobre by mi padlo sa do nej zahryznut...
marijanka712
@mracik9 myslím, že s touto sa nebudeš trápiť velmi ľahko sa valká aj zatáča netrhá sa.@orchide dakujem za pekné slová,@janger dik za pochvalu aj za Micku,@viceroy babkiná štrudla je aj tak najlepšia , @honestka chytaj kúsoček posielam do dalekej krajiny aspon takto si blízko domova.
adkas
@marijanka712 som rada, ze si pridala tento receptik, ja ho nepoznam... je pravdou, ze som robila strudlu iba z listkoveho cesta, ale teraz vyskusam podla teba... tvoja strudla je ukazkova a ja iba naprazdno prehlatam:))) ukladam KK
lusinkab
Krasna strudlicka ukladam a vyskusam :-) a ta posledna fotka nema chybu krasna macicka :-)
marijanka712
@luclip som rada že chutila a že si ju odskúšala dúfam, že bude kralovať medzi tvojimi receptami a takto je zaručené ,že rp. nezanikne , ale sa šíri dalej... , a ta jednoduchosť a nenáročnosť na ingrediencie dáva možnosť, že si ju môžeš urobiť kedykolvek dostaneš na ňu chuť.....
1x luclip
iva63
dnes som vyskúšala aj tento tvoj recept na štrúdlu...bola výborná, dakujem-:) fajnový receptík, ukladám a samozrejme ho odporúčam dalej-:)
mesiar50
Krasna strudla,mam rad strudle velmi
Ulozim receptik DAKUJEM
Pozdrav posielam z Holandska
lenkask1
Vyzerá veľmi dobre,ukladám a idem dnes vyskúšať...a hlavne je to jednoduchý a rýchly recept na štrúdľu...
eliz
páči sa mi, že rýchlo je hotová, šikuľka, mám rada jednoduchosť a pritom je to ako kráľovské, vďaka.....:-))))))
ribana
Mas uzasnu tu strudlu musim pochvalit,supeeer ;) .Ja to tiez uz len tak to riesim ze vyvalkam cesto a dam tak isto plnku ako ty a este dodam na drobno posekane vlasske orechy. Milujem tu to strudlu uz ako deti sme sa stale bili ,kto z nas dostane prvy, ked vybrala babicka z rury tepsu zo strudlami..... ;) .Niekedy davno pred mnohymi rokmi ,ked som bola este male decko tak sme chodievali k starkej a vzdy ma pytala aby som jej pomohla tahat cesto na strudlu (bola to zabava)...hehe ,davali sme ho do spalne na postel , kde spavali moji stary rodicia. Starka prehodila cez postel ooobrovsku plachtu potom este obrus a ked bolo cesto take velke ako postel tak sme ho nanu polozili.......to len tak na okraj malicky zazitok ako sa niekedy robievala tahana strudla ,lebo sa naozaj musela tahat ,preto ma taky nazov. :) .Dnes si pomozeme uz inaksie a rychlejsie to mame hotove.
papkoska
Skúšala som rôzne štrúdle, ťahané aj vaľkané, z jogurtového cesta a pod. Vždy vyzerali dobre, ale plnku som nevedela trafiť. KONEČNE dnes sa mi vďaka tomuto receptu podarilo upiecť štrúdľu ako od mojej starkej, po ktorej sa mi v písomnej podobe nezachoval, lebo robila všetko "od oka" ako správna gazdinka. VEĽKÁ VĎAKA za vlastne jednoduchý, ale skvelý recept. Robila som 3ks ako je na obrázku, vyvaľkala natenko a je naozaj ako ťahaná.
nelly2511
Prvýkrát robím domácu štrúdľu vrátane cesta a musím povedať, že je super. Z cestom sa robilo fantasticky a chuť úžasná 👏🏻👏🏻 recept už mám uložený :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia