Makovec

jenni - fotkajenni, 25. januára 2014
Makovec
Foto: jenni
8
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 hrnčeka
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 ks
0,5 hrnčeka
1 ks
1 ks
Na potretie:
Poleva:




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme mletý mak a trstinový cukor a premiešame. Banán poriadne roztlačíme a pridáme do zmesi. Ďalej pridáme olej a mlieko a vymixujeme cesto do hladka.

  2. 2

    Jablko nastrúhame a pridáme do cesta spolu s nasekanými lieskovými orieškami. Okrúhlu formu na pečenie vymažeme olejom a vysypeme strúhaným kokosom a vylejeme do nej cesto. Koláč pečieme približne 35 až 40 minút pri 180 stupňoch.

  3. 3

    Upečený, ešte teplý koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme tak, že si nad parou rozpustíme kokosový olej spolu s čokoládou na varenie.

Diskusia k receptu

eviana
Koláčik poznám v jeho základnej verzii, ale musím pochváliť zvolené suroviny - najmä múku a zaujímavú nadstavbu, krása :)
jamarlen
nuž, že by mi v makovom koláči, či čokoládovej poleve bolo treba kokosovej príchute, to sa povedať nedá , to už môžeš rovno upiect kokosový.
v maku samotnom je veľmi kvalitný tuk, a je ho tam aj dosť, aby sa už nemuselo pridávať tuku do cesta, aj význam predraženéo cukru je tu otázny….
banánová inovácia - tá je aj pre mňa fajn….
jenni
kokosový olej je tam namiesto klasického oleja, ktorý sa do takýchto hrnčekových zvykne dávať. ja mám kokosový tuk vhodný na pečenie a varenie bez vône, typickú kokosovú chuť ani vôňu nie je cítiť. kto takéto produkty pozná a používa ich, určite to vie. klasické kokosové oleje s vôňou nie sú veľmi vhodné do pečenia, navyše sú drahé pre použitie na varenie a pečenie, také skôr na kozmetiku :)
a predražený cukor, kilo stojí niečo cez euro v zľave.
jamarlen
cukor je ekologicky predražený, a kokosové maslo tiež, navyše plné cholesterolu. a ako z neho "prirodzene" odstránili ten pach?

škoda, že si si nevšimla, čo som napísal o maku - jednej z nazdravších olejovín….
myslel som to všetko ako informáciu, samozrejme, proti chuti žiadny dišputát, tak končím aj ja s týmito dišputami,, maj sa, @jenni
jenni
necítiť to tam, ale ja som pri výrobe teda nebola, prepáč :)
a mak je super, okrem tukov obsahuje aj viac bielkovín než kravské mlieko a okrem iného je tiež bohatý na železo. viem o jeho plusoch, na čo to komentovať? :)
ja som to tiež myslela ako info pre niekoho, kto by náhodou nevedel, ak sa niekto s takýmti produktom doteraz nestretol a nepozná ho. okrem iného kokosový olej má tiež veľa výhod tak prečo ho nepoužiť ako alternatívu do polevy namiesto klasicky používanej hery?
celka1
ukladám, už sa naňho teším, musí byť skvelý :)
marianne
kolacom sa vyhybam ako cert krizu,ale tento sa mi paci,namiesto cukru dam med a staci ho aj menej...mam s tym dobru skusenost
celka1
úžasný koláčik, dnes som ho robila prvýkrát a určite nie posledný. Ďakujem @jenni :)
dondo
Perfektny :)! A celkom jednoduchy. Pouzil som bezlepkovu muku sladil som agave. Podarilo sa. Diky.
ajlanka
mozes sa spytat ohladom toho hrnceka?aky velky? :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia