Makové vrtáky

ailuj82 - fotkaailuj82, 18. novembra 2010
Makové vrtáky
Foto: ailuj82

môj vynález...

40
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 210 °C

Suroviny

150 g
180 g, varené
150 g
150 g
1 KL
2 ks
1 KL
80-100 ml
  na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Zmäknutý palmarín, nastrúhané /pretlačené/ zemiaky a múku zmiešame - vznikne redšie cesto - a odložíme do chladničky.

  2. 2

    V miske zmiešame múku, soľ, žĺtky, jablčný ocot a dolievame vodu. Vymiesime cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na tenko, natrieme tukovo-zemiakovým cestom, posypeme vegetou a zložíme ako obálku /lístkové cesto/. Odložíme do chladničky.

  3. 3

    Po asi 15 min. cesto rozvaľkáme a znovu preložíme. Odložíme do chladničky. Postup opakujeme ešte 2x. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7mm, potrieme žĺtkom, husto posypeme celým makom a krájame tyčinky hrubé asi 15-20mm a dlhé 15-20cm. Tyčinky *pokrútime* a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme 13-17 min.

    Makové vrtáky - obrázok 3

Diskusia k receptu

elenitsazante
tieto vrtaciky pecu aj u nas na ostrove , volame ich Kritsinia, ale nie s makom , ale so sezamom alebo syrom
tinca
pekné ja tiež robím tieto krútené, ale z iného cesta
13juli
vyskušam, ked su tam zemiaky musia biť aj mäkke a take mam rada
evanaaa
Dobré chrumkanie pri telke, či knihe, také sa mi páčia.
ailuj82
boli naozaj výborné. Ja veľmi lístkové cesto nemusím /je také suché/, ale s tými zemiakmi bolo mäkkúčke. Dlho nevydržali :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia