Makové šúľance bez šúľania

tassiedevil - fotkatassiedevil, 14. apríla 2015

Klasika, trochu inak...jednoduché a chutné...

Suroviny

300 g stredné v šupke varené
100 g
1 ks
100 g
100 g
 na posypanie
troška




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a ešte za tepla ošúpeme, pretlačíme lisom na zemiaky a rozložíme na dosku v hrúbke asi 2 cm a necháme odpariť a trochu ochladnúť, nie úplne na studené... tento krok v postupe je veľmi dôležitý aby sme cesto nemiesili veľmi horúce alebo studené, lebo šúľance nebudú mäkké, ale získajú takú slaninovú, tvrdú konzistenciu... šúľance musia byť mäkučké...dôležitý je aj druh použitých zemiakov, nikdy nepoužijeme zemiaky voskové, ktoré bežne používame na šalát.... K vlažným zemiakom pridáme múku, vaječný žĺtok a dobrú veľkú štipku soli a premiesime, aby sa nám všetky suroviny dobre spojili...dlho nemiesime...

  2. 2

    Vyvaľkáme na hrúbku asi 5mm a radielkom alebo nožom nakrájame na 2 cm pásy a potom priečnym rezom nakrájame na kosoštvorce...varíme v osolenej vode asi 3-4 min. scedíme a dobre polejeme roztopeným maslom, posypeme makom a podľa chuti práškovým cukrom.

    Makové šúľance bez šúľania - obrázok 2
  3. 3

    Variácia: môžeme si ich pripraviť aj vopred, uvarené dobre pomastíme maslom, necháme vychladnúť...tesne pred podávaním si v panvici zohrejeme maslo a šúľance v horúcom masle trochu popražíme, kým nezačnú chytať trochu zlatistú farbu.. posypeme makom a polejeme horúcim maslom, do ktorého sme pridali trochu medu...

    Makové šúľance bez šúľania - obrázok 3

Diskusia k receptu

janealli
Ďakujem za skvelý návod na uľahčenie a zrýchlenie práce pri robení šúľancov. U nás budú, ale nie na sladko, s rozpraženou slaninkou a bryndzou (manžel nemá rád sladké šúľance, ani pirohy, ani rezance a ja sa prispôsobím). KK.
denyany
Joj, aké krásne nešúľané šúľance. Mám na ne veľkú chuť, ale ich nemá kto spraviť. Asi budem musieť urobiť ja, tiež takéto čierne makové.
jozka2
Velmi sa mi paci ako si opisal celu pripravu.Je to dolezite,napr.aj to pouzitie zemiakov atd.Narobil si mi chute.*****
manya
šikovný nápad, ukladám a vyskúšam, šúľance robia často moje dcéry a takýto zlepšovák ich isto poteší, vďaka;
radost
takúto dobrotu mali sme v sobotu..rozdiel:cesto bez vajíčka..či žltka..a krájané na široké rezance..jedny s makom..druhé s tvarohom..kľudne môžem zopakovať..hoci aj v tejto chvíli..škoda že nevarí aj môj milý..:-)
kecemis
Vdaka za pripomenutie, ze existuje aj tato dobrota. Su to uz roky, co som to mal naposled.
havino
ach jaj, ako lákajú z foto, výborný nápad, pokrájať, podobrať a šup s nimi do vody
sovka62
Šiflíky zo zemiakového cesta som ešte nevidela, ale starká i mama dosť často robievali rezance zo zemiakového cesta. Mäkučké, osypané makom alebo orechmi a keď tie neboli, dobré boli aj premiešané s lekvárom a podávané pod menom lekvárovie babrančoke.
Recept, samozrejme, nemám, kto by ho aj napísal, starká bola ešte z generácie, v ktorej sa dosť ľudí dokázalo nanajvýš podpísať. Pár razy som ich skúsila spraviť, len tak od oka, so zemiakov uvarených deň vopred, ale nebol to ono.
Tak ti z celého srdca a úprimne ďakujem za recept, naozaj si ma potešil. Skúsim hádam už v piatok, dúfam, že sa podaria.
tatranocka
Ja ušúľam valček o priemere cca 2,5cm,stlačím dlaňou na plocho a krájam 1cm kúsky.Majú oválny profil :) Ide to rýchlejšie vzľadom na to,že zemiakové cesto treba spracovať rýchlo,aby nezredlo.
janger
Super receptik! A aj vsetky pridane rady :-).
tassiedevil
@tatranocka , polohrubú nemáme, ale hrubú áno, možno tá hladká tu bude ako vaša polohrubá, ťažko povedať muselo by sa to porovnať, tieto boli naozaj mäkučké, ale by som nepovedal že mazľavé....:)preto je dobré vyskúšať z viacerých múk a tak si každý môže urobiť také ako mu chutia...:)vieš ako sa vraví, komu mlynár a komu mlynárova žena...:)))najbližšie skúsim s tou hrubou, som zvedavý, aj mamka mi to vravela, ale som sa bál aby neboli tvrdé...
@janger..vdaka :)
tatranocka
Tvrdé budú,keď pridáš veľa múky. Ja dávam na 1/5kg zemiakov 15Dg hrubej múky a soľ (žĺtok ani vajce nedávam).Ono to práve pri tom hnetení láka podsypávať,cesto sa zdá mäkké a potom to prešvihneš.Preto rýchlo a šup s tým do vody :)
2x milo60 a sato
motyka
Ja robím šúľance tak, ako @ tatranočka. Podľa mňa, je to veľmi rýchlo.Urobím to počas doby, dokedy zovrie voda.
Tvoj spôsob je tiež rýchly a hodí sa aj na iné využitie v kuchyni. Super tvary. S tými zemiakmi je to pre mňa tiež poučenie. Doposiaľ som robila len z celkom studených, alebo z predošlého dňa. Určite vyskúšam.
venusa
Šúlance sú preto šúlancami, lebo sa šúľajúúúú, vážení, potom je to všetko možné, len to nie, čo by malo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia