Makové šúľance bez šúľania

Autor receptu: tassiedevil

Klasika, trochu inak...jednoduché a chutné...

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a ešte za tepla ošúpeme, pretlačíme lisom na zemiaky a rozložíme na dosku v hrúbke asi 2 cm a necháme odpariť a trochu ochladnúť, nie úplne na studené... tento krok v postupe je veľmi dôležitý aby sme cesto nemiesili veľmi horúce alebo studené, lebo šúľance nebudú mäkké, ale získajú takú slaninovú, tvrdú konzistenciu... šúľance musia byť mäkučké...dôležitý je aj druh použitých zemiakov, nikdy nepoužijeme zemiaky voskové, ktoré bežne používame na šalát.... K vlažným zemiakom pridáme múku, vaječný žĺtok a dobrú veľkú štipku soli a premiesime, aby sa nám všetky suroviny dobre spojili...dlho nemiesime...
  2. Vyvaľkáme na hrúbku asi 5mm a radielkom alebo nožom nakrájame na 2 cm pásy a potom priečnym rezom nakrájame na kosoštvorce...varíme v osolenej vode asi 3-4 min. scedíme a dobre polejeme roztopeným maslom, posypeme makom a podľa chuti práškovým cukrom.
  3. Variácia: môžeme si ich pripraviť aj vopred, uvarené dobre pomastíme maslom, necháme vychladnúť...tesne pred podávaním si v panvici zohrejeme maslo a šúľance v horúcom masle trochu popražíme, kým nezačnú chytať trochu zlatistú farbu.. posypeme makom a polejeme horúcim maslom, do ktorého sme pridali trochu medu...