Makové rožteky fotorecept

yanah - bez fotkyyanah, 2. decembra 2011
Makové rožteky (fotorecept)
Foto: yanah

Zaujímavý starodávny recept z mojej zbierky, vhodný najmä pre tých čo majú radi mak :)

30 - 35
porcií
30 minút
príprava
8 - 10 minút
na 200 °C

Suroviny

210 g
100 g
75 g
70 g
1 ks
na obaľovanie:




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a urobím si valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rukami vytvarujem rožtek.

    Makové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Toto cesto nedávam zachladiť, pretože potom sa rozsýpa pod rukami. S cestom sa trochu horšie pracuje (mak a hrubá múka robia svoje), ak by ste ho mali naozaj veľmi mäkké, skúste ho predsa len dať na chvíľku zachladiť.

    Makové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi na husto, pri pečení ešte trochu narastú. Ja mám plech 40 x 30cm a naraz dávam piecť 20 rožtekov (5 radov po 4ks). Piekla som na 200° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).

    Makové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožteky by aj po upečení mali zostať zvrchu pekné bledé, iba odspodu upečené do bledohneda. Tesne po upečení sú rohlíčky veľmi krehké, preto ich nechám na plechu trochu povychladnúť a potom ich (ešte horúce) obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

    Makové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rožteky si môžete urobiť aj z bieleho maku, ale budú mať úplne inú chuť (biely mak chutí tak trochu po orieškoch, preto sa aj kedysi používal ako lacná náhrada za orechy a mandle). Rohlíčky sa dajú jesť hneď po upečení, ale oveľa lepšie sú, keď sa nechajú aspoň týždeň odležať v dobre uzavretej škatuli alebo dóze.

    Makové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A takto vyzerá biely mak ...

    Makové rožteky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hubarka35
a to je aký biely mak?prvý raz počujem či čítam o nom....kde ho zohnat?
yanah
ďakujem za pekné komentáre :)
@helca103 ... ANO, ide tam naozaj hrubá múka ...
@hubarka35 ... biely mak som kúpila v obchode so zdravou výživou ... biely mak sa u nás dá normálne pestovať, tak isto ako tmavý mak, len sa naňho už trochu pozabudlo (moja babka ho kedysi pestovala úplne bežne na záhrade) ... pridala som do receptu foto, aby ste videli ako vyzerá :)
cica2
nádherné rožteky a aj fotky:)...a biely mak? Tiež o tom počujem len teraz, ale je to zaujimavé
vavan
jééééééé aké sú utešené nádherne
matata1
Dokonalé, ukážkové rožteky, akoby ich jedna mater mala...
evanaaa
O bielom maku som počula, vlastne ho poznám odtiaľto, bol použitý v nejakom recepte. Rožky vypadajú vábne. Ak má cesto tendenciu mrviť sa, nemohla by sa tam priliať kvapka mlieka, aby trochu zvláčnelo?
yanah
ďakujem všetkým za pekné komentáre :)
@evanaa ... mlieko som nikdy do tohto cesta nepridávala, takže neviem čo by to spravilo ... to cesto sa zvykne trošku mrviť hlavne vtedy, keď sa dá zachladiť (ako je to zvykom pri takýchto cestách) ... myslím, že je to skôr preto, že je tam použitá netradične hrubá múka, preto som na to v recepte upozornila :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia