Makové rožteky (fotorecept)
Autor receptu: yanah
Zaujímavý starodávny recept z mojej zbierky, vhodný najmä pre tých čo majú radi mak :)
30 - 35 porcií |
30 minút príprava |
8 - 10 minút na 200 °C |
Postup
- Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a urobím si valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rukami vytvarujem rožtek.
- Toto cesto nedávam zachladiť, pretože potom sa rozsýpa pod rukami. S cestom sa trochu horšie pracuje (mak a hrubá múka robia svoje), ak by ste ho mali naozaj veľmi mäkké, skúste ho predsa len dať na chvíľku zachladiť.
- Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi na husto, pri pečení ešte trochu narastú. Ja mám plech 40 x 30cm a naraz dávam piecť 20 rožtekov (5 radov po 4ks). Piekla som na 200° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
- Rožteky by aj po upečení mali zostať zvrchu pekné bledé, iba odspodu upečené do bledohneda. Tesne po upečení sú rohlíčky veľmi krehké, preto ich nechám na plechu trochu povychladnúť a potom ich (ešte horúce) obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
- Rožteky si môžete urobiť aj z bieleho maku, ale budú mať úplne inú chuť (biely mak chutí tak trochu po orieškoch, preto sa aj kedysi používal ako lacná náhrada za orechy a mandle). Rohlíčky sa dajú jesť hneď po upečení, ale oveľa lepšie sú, keď sa nechajú aspoň týždeň odležať v dobre uzavretej škatuli alebo dóze.
- A takto vyzerá biely mak ...