Makové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: yanah

Zaujímavý starodávny recept z mojej zbierky, vhodný najmä pre tých čo majú radi mak :)

30 - 35
porcií
30 minút
príprava
8 - 10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a urobím si valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rukami vytvarujem rožtek.
  2. Toto cesto nedávam zachladiť, pretože potom sa rozsýpa pod rukami. S cestom sa trochu horšie pracuje (mak a hrubá múka robia svoje), ak by ste ho mali naozaj veľmi mäkké, skúste ho predsa len dať na chvíľku zachladiť.
  3. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi na husto, pri pečení ešte trochu narastú. Ja mám plech 40 x 30cm a naraz dávam piecť 20 rožtekov (5 radov po 4ks). Piekla som na 200° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
  4. Rožteky by aj po upečení mali zostať zvrchu pekné bledé, iba odspodu upečené do bledohneda. Tesne po upečení sú rohlíčky veľmi krehké, preto ich nechám na plechu trochu povychladnúť a potom ich (ešte horúce) obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
  5. Rožteky si môžete urobiť aj z bieleho maku, ale budú mať úplne inú chuť (biely mak chutí tak trochu po orieškoch, preto sa aj kedysi používal ako lacná náhrada za orechy a mandle). Rohlíčky sa dajú jesť hneď po upečení, ale oveľa lepšie sú, keď sa nechajú aspoň týždeň odležať v dobre uzavretej škatuli alebo dóze.
  6. A takto vyzerá biely mak ...