Makové makrónky s bielou čokoládou a slivkovým lekvárom fotorecept
Ďalší z mojich experimentov... Ja mak nemusím, ale tu mi nevadí. Škrupinky sú čisto makové, plnené ganache z bielej čokolády a opitým slivkovým Zobraziť celý popisĎalší z mojich experimentov... Ja mak nemusím, ale tu mi nevadí. Škrupinky sú čisto makové, plnené ganache z bielej čokolády a opitým slivkovým lekvárom, ktorý krásne ladí k maku aj k bielej čokoláde.
porcií
príprava
na 135 °C
Postup
-
1
V mise zmiešame mletý mak a preosiaty práškový cukor. V robote vyšľaháme bielky do penista a postupne asi na 2x až 3x zašľaháme krupicový cukor... oba komponenty vyšľaháme na pevný sneh. Do snehu následne vmiešame stierkou na 3x makovo-cukrovú zmes. Miešame dovtedy, pokiaľ makronáž nesteká zo stierky ako láva (bez pretrhnutia), alebo pokiaľ sa makronážou nedá napísať plynulo číslo 8.
-
2
V tomto bode makronáž (cesto) presunieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na podložku umiestnenú na plechu nastriekame makrónky. Následne plechom, na ktorom je podložka s makrónkami, pár krát buchneme o stôl (linku), aby sme z nastriekaného cesta dostali preč vzduchové bublinky, ktoré by mohli spôsobiť, že škrupinky popraskajú. Prípadné bublinky, ktoré ešte uvidíte môžete opatrne pomocou špáradla prepichnúť. Takto pripravené budúce škrupinky necháme na vzduchu zaschnúť do tej mierny, že pri dotyku bruškom prsta nebudú lepiť. Je možnosť sušiť makrónky aj v rúre, ale mne sa osvedčilo sušiť na vzduchu.
-
3
Po zaschnutí budúcich škrupiniek vložíme plech do rúry. A tu je zasa viacero možností - moja rúra lepšie pečie makrónky s horúcim vzduchom (program horný a dolný ohrev s ventilátorom), ale niektorým ženám viac vyhovuje pečenie bez ventilátora, zasa treba skúsiť, čo bude vyhovovať vašej rúre. Ja pečiem 16-17 minút (program horný a dolný ohrev s ventilátorom). Po upečení nechám škrupinky úplne vychladnúť na podložke a až potom ich dávam dolu.
- 4
Ganache si môžete pripraviť vopred pretože potrebuje čiastočne stuhnúť, alebo ju môžete pripraviť keď vložíte plech do rúry. Smotanu zahrejeme po bod varu a horúcu nalejeme na posekanú bielu čokoládu. Ak použijete čokoládu v podobe peniažtekov, sekať ju nie je potrebné. Zmes necháme minútu postáť a potom rozmiešame do hladkej konzistencie. Prikryjeme potravinárskou fóliou, necháme čiastočne vychladnúť pri izbovej teplote a následne vložíme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí presunieme zmes do cukrárskeho vrecka s hladkou či rezanou špičkou, alebo môžete ganache striekať aj bez špičky.
- 5
Slivkový lekvár rozmiešame s trochou rumu (prípadne rumovej arómy) a presunieme do druhého cukrárskeho vrecka, bez špičky. Rum zdvihne slivkový lekvár o triedu vyššie a k makovým škrupinkám a k plne z bielej čokolády sa náramne hodí. Upečené škrupinky spárujeme a rozložíme na doske.
- 6
Na jednu škrupinku po obvode nastriekame ganache z bielej čokolády a do stredu strekneme po troche slivkového lekváru. Priklopíme druhou škrupinkou a zľahka pritlačíme. Necháme stuhnúť v uzavretej dóze v chladničke. Makrónky potrebujú jeden deň na to, aby škrupinky prijali časť vlhkosti z plnky, vtedy sú najlepšie.
Tiež makrónky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Sledujem a držím palce do ďalších tvorivých a inšpiratívnych podujatí (nielen) v kuchyni.
Ďakujem za milý komentár ... pre mňa je skúšanie nových receptov relaxom ;-)