Maková tortička s marhuľovou dreňou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 18. augusta 2016
Maková tortička s marhuľovou dreňou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
100 g
8 ks
250 g
150 g
250 g
2 ks
3 g
 (na namáčanie)
Krém:
400 g
250 g
55 g
6 plátkov
40 g
100 g
Žĺtkový likér:
1 l
4 ks
2 šálky
3 ks
Marhuľová dreň:
500 g (aj mrazených)
250 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, práškový cukor a rozpustené maslo vyšľaháme. Primiešavame mak, rozmixované opražené mandle, ktoré sme najprv na suchej panvici opražili, a šťavu s kôrou z dvoch pomarančov. Nakoniec pridáme tuhý sneh. Zmes plníme do troch štvrtín do pripravených okrúhlych formičiek, ktoré sme vymastili maslom, a pod ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme pri 175 °C asi 30 minút. Dáme vychladiť, prerežeme na polovicu.

  2. 2

    Krém: Želatínu dáme napučať do vody. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu, pridáme kyslú smotanu, práškový a vanilkový cukor. Želatínu mierne na ohni zahrejeme a pomaly zašľaháme do krému. Krém dáme stuhnúť do chladničky. Znova začneme pracovať s formičkami. Prvú časť makového korpusu potrieme v prerezanej časti marhuľovou dreňou a vložíme do formičky. Krém preložíme do striekacieho vrecka a v primeranej dávke striekame na prvú časť makového korpusu. Na krém ukladáme druhú časť korpusu znovu potretú marhuľovou dreňou a mierne pritlačíme. Dáme na asi 2,5 hodiny do mrazničky. Stuhnuté tortičky vyberieme z formičiek, ktoré trochu nahrejeme, a obalíme v roztopenej horkej čokoláde.

  3. 3

    Žĺtkový likér: Do misky dáme štyri žĺtky, postupne primiešavame cukor, až kým sa nevytvorí krém. Miešame mixérom na najnižších otáčkach. Ak by bola zmes príliš hustá, pridáme ešte žĺtok. Pomaly pridávame salko a premiešame. Nakoniec dolejeme rum.

  4. 4

    Dreň: Marhule spolu s cukrom poriadne rozmixujeme, vložíme do pripravenej nádoby a zamrazíme.

Diskusia k receptu

jamarlen
to cesto na korpus musí byť skvelé, bez múky, s makom, pomarančim, mandľami..to je škoda aj piecť:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia