Maková tortička s marhuľovou dreňou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 18. augusta 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
100 g |
|
8 ks |
|
250 g |
|
150 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
3 g |
|
(na namáčanie) |
|
Krém: | |
400 g |
|
250 g |
|
55 g |
|
6 plátkov |
|
40 g |
|
100 g |
|
Žĺtkový likér: | |
1 l |
|
4 ks |
|
2 šálky |
|
3 ks |
|
Marhuľová dreň: | |
500 g (aj mrazených) |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, práškový cukor a rozpustené maslo vyšľaháme. Primiešavame mak, rozmixované opražené mandle, ktoré sme najprv na suchej panvici opražili, a šťavu s kôrou z dvoch pomarančov. Nakoniec pridáme tuhý sneh. Zmes plníme do troch štvrtín do pripravených okrúhlych formičiek, ktoré sme vymastili maslom, a pod ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme pri 175 °C asi 30 minút. Dáme vychladiť, prerežeme na polovicu.
- 2
Krém: Želatínu dáme napučať do vody. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu, pridáme kyslú smotanu, práškový a vanilkový cukor. Želatínu mierne na ohni zahrejeme a pomaly zašľaháme do krému. Krém dáme stuhnúť do chladničky. Znova začneme pracovať s formičkami. Prvú časť makového korpusu potrieme v prerezanej časti marhuľovou dreňou a vložíme do formičky. Krém preložíme do striekacieho vrecka a v primeranej dávke striekame na prvú časť makového korpusu. Na krém ukladáme druhú časť korpusu znovu potretú marhuľovou dreňou a mierne pritlačíme. Dáme na asi 2,5 hodiny do mrazničky. Stuhnuté tortičky vyberieme z formičiek, ktoré trochu nahrejeme, a obalíme v roztopenej horkej čokoláde.
- 3
Žĺtkový likér: Do misky dáme štyri žĺtky, postupne primiešavame cukor, až kým sa nevytvorí krém. Miešame mixérom na najnižších otáčkach. Ak by bola zmes príliš hustá, pridáme ešte žĺtok. Pomaly pridávame salko a premiešame. Nakoniec dolejeme rum.
- 4
Dreň: Marhule spolu s cukrom poriadne rozmixujeme, vložíme do pripravenej nádoby a zamrazíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu