Maková tortička s marhuľovou dreňou
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
80 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup- Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky, práškový cukor a rozpustené
maslo vyšľaháme. Primiešavame
mak, rozmixované opražené
mandle, ktoré sme najprv na suchej
panvici opražili, a šťavu s kôrou
z dvoch pomarančov. Nakoniec
pridáme tuhý sneh. Zmes plníme
do troch štvrtín do pripravených
okrúhlych formičiek, ktoré sme
vymastili maslom, a pod ktoré sme
dali papier na pečenie. Pečieme pri
175 °C asi 30 minút. Dáme vychladiť,
prerežeme na polovicu.
- Krém: Želatínu dáme napučať
do vody. Vyšľaháme šľahačkovú
smotanu, pridáme kyslú smotanu,
práškový a vanilkový cukor.
Želatínu mierne na ohni zahrejeme
a pomaly zašľaháme do krému.
Krém dáme stuhnúť do chladničky.
Znova začneme pracovať s formičkami.
Prvú časť makového korpusu
potrieme v prerezanej časti marhuľovou
dreňou a vložíme do formičky.
Krém preložíme do striekacieho
vrecka a v primeranej dávke striekame
na prvú časť makového korpusu.
Na krém ukladáme druhú časť
korpusu znovu potretú marhuľovou
dreňou a mierne pritlačíme. Dáme
na asi 2,5 hodiny do mrazničky. Stuhnuté
tortičky vyberieme z formičiek,
ktoré trochu nahrejeme, a obalíme
v roztopenej horkej čokoláde.
- Žĺtkový likér: Do misky dáme
štyri žĺtky, postupne primiešavame
cukor, až kým sa nevytvorí krém.
Miešame mixérom na najnižších
otáčkach. Ak by bola zmes príliš
hustá, pridáme ešte žĺtok. Pomaly
pridávame salko a premiešame.
Nakoniec dolejeme rum.
- Dreň: Marhule spolu s cukrom
poriadne rozmixujeme, vložíme do
pripravenej nádoby a zamrazíme.
|