Maková tortička s marhuľovou dreňou

Autor receptu: redakcia

10
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, práškový cukor a rozpustené maslo vyšľaháme. Primiešavame mak, rozmixované opražené mandle, ktoré sme najprv na suchej panvici opražili, a šťavu s kôrou z dvoch pomarančov. Nakoniec pridáme tuhý sneh. Zmes plníme do troch štvrtín do pripravených okrúhlych formičiek, ktoré sme vymastili maslom, a pod ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme pri 175 °C asi 30 minút. Dáme vychladiť, prerežeme na polovicu.
  2. Krém: Želatínu dáme napučať do vody. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu, pridáme kyslú smotanu, práškový a vanilkový cukor. Želatínu mierne na ohni zahrejeme a pomaly zašľaháme do krému. Krém dáme stuhnúť do chladničky. Znova začneme pracovať s formičkami. Prvú časť makového korpusu potrieme v prerezanej časti marhuľovou dreňou a vložíme do formičky. Krém preložíme do striekacieho vrecka a v primeranej dávke striekame na prvú časť makového korpusu. Na krém ukladáme druhú časť korpusu znovu potretú marhuľovou dreňou a mierne pritlačíme. Dáme na asi 2,5 hodiny do mrazničky. Stuhnuté tortičky vyberieme z formičiek, ktoré trochu nahrejeme, a obalíme v roztopenej horkej čokoláde.
  3. Žĺtkový likér: Do misky dáme štyri žĺtky, postupne primiešavame cukor, až kým sa nevytvorí krém. Miešame mixérom na najnižších otáčkach. Ak by bola zmes príliš hustá, pridáme ešte žĺtok. Pomaly pridávame salko a premiešame. Nakoniec dolejeme rum.
  4. Dreň: Marhule spolu s cukrom poriadne rozmixujeme, vložíme do pripravenej nádoby a zamrazíme.