Foto: zuzlik0402
Mak s čerešňami je všeobecne obľúbená kombinácia, ale výborné je aj skombinovať mak s karamelom.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto 2x: | |
4 ks |
|
120 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
200 g |
|
1 lyžička |
|
2 lyžice |
|
Plnka: | |
1 konzerva |
|
1 l |
|
2 bal. |
|
2 bal. |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Salko v konzerve dáme variť na min. 2 hodiny.
-
2
Žĺtka si vyšľaháme kryštálovým cukrom, pridáme zmäknutý Palmarin a vanilkový cukor.
-
3
Pridáme polohrubú múku, v ktorej sme rozmiešali PDP a lyžičku pomarančovej (alebo citrónovej) kôry, mletý mak a 2 lyžice teplej vody.
-
4
Nakoniec jemne ručne vmiešame sneh zo 4 bielkov.
-
5
Okrúhlu formu vymastíme kúskom zvyšného Palmarinu, vysypeme polohrubou múkou, cesto vylejeme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 stupňoch cca 30 minút.
-
6
Takto upečieme 2 cestá, po vychladnutí ich prekrojíme a tenko natrieme lekvárom.
-
7
Medzitým si uvaríme karamelový puding: 3 lyžice uvareného Salka zmiešame s mliekom a 2 bal. karamelového pudingového prášku.
-
8
Do uvareného pudingu všľaháme zvyšok uvareného Salka a želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Ja som použila 9 plátkov želatíny (v jednom balíčku je 6 plátkov), ale môžeme použiť aj 2 celé balíky, tj. 12 plátkov (aby zbytočne 3 plátky neostávali)
-
9
Karamelovú plnku rozdelíme na tretiny a rovnomerne rozotrieme na makové cestá. Dáme do chladničky dobre stuhnúť. Tortu môžme ľubovoľne ozdobiť. Ja som použila iba maslo zmiešané s práškovým cukrom na tenké potretie a potiahla som ju cukrárskou hmotou s pomarančovou príchuťou.
Ukladám do KK a 5 hviezdičiek!