Maková torta s karamelom (fotorecept)

Autor receptu: zuzlik0402

Mak s čerešňami je všeobecne obľúbená kombinácia, ale výborné je aj skombinovať mak s karamelom.

20
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Salko v konzerve dáme variť na min. 2 hodiny.
  2. Žĺtka si vyšľaháme kryštálovým cukrom, pridáme zmäknutý Palmarin a vanilkový cukor.
  3. Pridáme polohrubú múku, v ktorej sme rozmiešali PDP a lyžičku pomarančovej (alebo citrónovej) kôry, mletý mak a 2 lyžice teplej vody.
  4. Nakoniec jemne ručne vmiešame sneh zo 4 bielkov.
  5. Okrúhlu formu vymastíme kúskom zvyšného Palmarinu, vysypeme polohrubou múkou, cesto vylejeme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 stupňoch cca 30 minút.
  6. Takto upečieme 2 cestá, po vychladnutí ich prekrojíme a tenko natrieme lekvárom.
  7. Medzitým si uvaríme karamelový puding: 3 lyžice uvareného Salka zmiešame s mliekom a 2 bal. karamelového pudingového prášku.
  8. Do uvareného pudingu všľaháme zvyšok uvareného Salka a želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Ja som použila 9 plátkov želatíny (v jednom balíčku je 6 plátkov), ale môžeme použiť aj 2 celé balíky, tj. 12 plátkov (aby zbytočne 3 plátky neostávali)
  9. Karamelovú plnku rozdelíme na tretiny a rovnomerne rozotrieme na makové cestá. Dáme do chladničky dobre stuhnúť. Tortu môžme ľubovoľne ozdobiť. Ja som použila iba maslo zmiešané s práškovým cukrom na tenké potretie a potiahla som ju cukrárskou hmotou s pomarančovou príchuťou.