Maková torta s karamelom (fotorecept)
Autor receptu: zuzlik0402
Mak s čerešňami je všeobecne obľúbená kombinácia, ale výborné je aj skombinovať mak s karamelom.
20 porcií |
60 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Salko v konzerve dáme variť na min. 2 hodiny.
- Žĺtka si vyšľaháme kryštálovým cukrom, pridáme zmäknutý Palmarin a vanilkový cukor.
- Pridáme polohrubú múku, v ktorej sme rozmiešali PDP a lyžičku pomarančovej (alebo citrónovej) kôry, mletý mak a 2 lyžice teplej vody.
- Nakoniec jemne ručne vmiešame sneh zo 4 bielkov.
- Okrúhlu formu vymastíme kúskom zvyšného Palmarinu, vysypeme polohrubou múkou, cesto vylejeme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 stupňoch cca 30 minút.
- Takto upečieme 2 cestá, po vychladnutí ich prekrojíme a tenko natrieme lekvárom.
- Medzitým si uvaríme karamelový puding: 3 lyžice uvareného Salka zmiešame s mliekom a 2 bal. karamelového pudingového prášku.
- Do uvareného pudingu všľaháme zvyšok uvareného Salka a želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Ja som použila 9 plátkov želatíny (v jednom balíčku je 6 plátkov), ale môžeme použiť aj 2 celé balíky, tj. 12 plátkov (aby zbytočne 3 plátky neostávali)
- Karamelovú plnku rozdelíme na tretiny a rovnomerne rozotrieme na makové cestá. Dáme do chladničky dobre stuhnúť. Tortu môžme ľubovoľne ozdobiť. Ja som použila iba maslo zmiešané s práškovým cukrom na tenké potretie a potiahla som ju cukrárskou hmotou s pomarančovou príchuťou.