Foto: mesiar50
Postup pripravy je naozaj zaujimavy.
na 180 °C
Suroviny
Suroviny na makovy tortovy korpus: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
40 ml |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
5 PL |
|
Suroviny na svetlý tortový korpus: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
40 ml |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
Suroviny na karamelovy krem : | |
10 pl |
|
1200 ml |
|
4 ks |
|
250 g |
|
3 pl |
|
2 bal. |
|
Čokoladova poleva : | |
200 g podľa vášho výberu |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Vajecne bielka vyslahame v tuhy sneh.Zltky vymiesame s krystalovym cukrom do svetlej hmoty.
-
2
Do zltkovej hmoty primiesame slnecnicovy olej a teplu vodu.
-
3
Dalej do diela primiesame polohrubu muku a prasok do peciva.Zmes dokladne premiesame.
-
4
Pokracujeme pridanim maku.
-
5
A nakoniec pridame tuhy sneh z bielkov a hmotu zlahka premiesame varechou.
-
6
Na obrazku 6 je uz hotovy makovy tortovy korpus.Vy ho musite mat,ale rozhodne krajsi,kedze som ho ja piekol v remoske.Svetly korpus si spravime podobne,ale samozrejme bez toho maku.
-
7
Priprava karameloveho kremu: Krystalovy cukor si upalime na karamel.Nezlaknite sa prosim tych hrciek.Vrele mlieko ich potom hravo rozpusti.
-
8
Ku skaramelizovanemu cukru prilejeme 800 ml studeneho mlieka. Zmes privedieme do varu a po zmeknuti stuhnuteho cukru mu musime pomoct varechou aby sa nam odlepil od dna nadoby.Miesame nonstop aby sa nam skaramelizovany cukor rozpustil.
-
9
Do 200 ml studeneho mlieka si dame napucat zelatinu.Mierne ju zohrejeme a potom ju vmiesame do horuceho hotoveho pudingu.Teplota mlieka by nemala prekrocit 80 C.
-
10
V 200 ml studeneho mlieka si premiesame 4 ks vanilkovych pudingov. Ja som pouzil vanilkovy puding Dr.Oetker vaha 1ks / 77,5 g.Tuto masu vlejeme do horuceho karameloveho mlieka a uvarime si husty puding.Na obrazku 10 mate moznost vidiet uz hotovy puding.
-
11
Dalej si vymiesame praskovy cukor s maslom.Tuto zmes potom namiesame do vlazneho pudingu.
-
12
Priprava korpusu na skladanie sachovnice.: Makovy tortovy korpus si rozrezeme na dve casti.Svetly si rozrezeme tiez vodorovne na dve casti.Potom si vykrajujeme kruhy ako to vidite na obrazku c.12
-
13
Spravime si prizemie torty a natrieme ho karamelovym kremom. Ak by ste mali tie pasiky dlhe kludne z nich odrezte resp. prilozte k nim dalsiu cast ak by boli kratke.Ja som tiez musel niektore skratit ako to mate moznost vidiet aj na tom krajnom makovom pase.
-
14
Spravime si prve poschodie.Samozrejme na kraj pojde uz svetly korpus a nie makovy.Aj prve poschodie torty natrieme kremom.
-
15
Spravime si druhe poschodie zacinajuc s makovym kruhom a pokracujeme ako to mate moznost vidiet na obrazku.
-
16
Celu tortu som natrel kremom a polial cokoladovou polevou. Polevu som robil nad parou.Cokoladu som rozpustil a vymiesal som ju s olejom do hladka.Tortu musime ulozit do chladnicky aby nam krem stuhol.Najlepsie spravime ked si tortu pripravime podvecer a potom je cez noc v chladnicke.
-
17
Recept som robil na mobilnom zariadeni prosim o prepacenie,ze sa v recepte nenachadzaju diakriticke znamienka.Dakujem aj redakcii,ze mi to toleruje.Zelam vam k nedelnajsiemu obedu dobru chut a pekny cely nedelny den.
-
18
Lahsiu verziu sachovnicovej torty mate moznost vidiet na prilozenom obrazku.
Samotna torta nie je moc sympaticka,ale zato sa chlapcom jej chut pacila.Pochvala od takej vychyrenej cukrarky ako si ty, je pre mna ctou.Srdecna vdaka Izabelka.
Tu skupinu som opustil natrvalo.Smutnejsie je to,ze neviem kto si.A este k tomu pochadzame z jedneho mesta.Mile od teba,ze ti chybam.Velmi pekne ti dakujem.
Prosim ta pekne ,nemusis ma vykat.Samotna torta nie je bohvie co.Skor som bol zvedavy na techniku jej skladania,ze co s toho vlastne vznikne.Sachovnica na prilozenom fote je ukladana v tortovej forme.Oproti tejto dnesnej to bola vyslovene hracka.Srdecne ti dakujem.
si nesmierne šikovný, lacikám :-)
ako ináč *****
Vážim si tvoju pochvalu Ibyka.Ďakujem ti pekne.
Si vnimava a inteligentna zena mila babkamt.Naozaj mam rad tazke vyzvy.Pri tomto recepte je potrebny ostry noz ako britva,inak sa tie pasy rozmrvia.Preto som potom prilozil foto s tou lahsou verziou.Srdecna vdaka.
Tesi ma ze sa ti torta paci.Dakujem ti pekne.
Som rad,ze sa vam torta paci a vazim si toho,ze ste sa ju rozhodla spravit k vasmu sviatku.Chutovo je naozaj dobra,ale by som ju odporucal spravit si ju v tortovej forme.Vsimnite si prosim obrazok 18 a komentar pre @Iba je to vlastne pokracovanie tej sachovnice co som zverejnil v tomto recepte.Je jednoduchsie ked sa upecie piskotove cesto napr.z 5 vajec a potom sa pokrajaju pasy.Jeden pas si polozite na cesto a krajate ako vedla pravitka.No kruhy sa rezu z nozom naozaj velmi tazko a hrubka sa odhaduje tiez nie najlahsie.Budete mat nejaky dotaz rad vam odpisem.Velmi pekne vam dakujem.
Mrzi ma ze dcerka ma zdravotne problemy a nemoze si dovolit papat vsetko doradu.Dakujem ti za mile ohodnotenie.
V 200 ml mlieku som rozmiesal 4 bal. pudingu a potom som ho vlial do karameloveho mlieka 800 ml (obr.8)Ked bol puding hotovy nalial som don rozpustenu zelatinu v mlieku a nakoniec maslo.Dakujem ti pekne.
Srdecne ti dakujem.
Mile od teba.Dakujem ti pekne a srdecne ta pozdravujem z nizozemska.
Mila aroooo ak si pozries foto pri komentari co som pisal @iba a obr.c. 8 je to sachovnica robena z pasov a to z kakaovych a klasickeho piskotoveho cesta.Tu tortu som robil doma.Tu v nl. sa nam vypalila rura tak preto som tu makovu robil v remoske,ale neviem ci som ta pochopil celkom spravne.Mas pravdu z okruhlej formy sa to kraja velmi tazko.Treba mat nato velmi ostry noz a dobry odhad.Dakujem ti pekne.
Prepac ma byt :co som pisal @lba.
Som rad,ze sa ti torta paci.Vies,kupil som od poliakov tri sacky maku tak ho pomalicky minam.Pre sikovnu zenu ako ty,nebude ziadny problem makovu tortu upiect.! Dakujem ti pekne.
Srdecne ti dakujem a pekne ta pozdravujem do SK.
Tesi ma,ze sa ti paci.Velmi pekne ti dakujem.
Spolu to bolo 310 g vanilkoveho pudingu cize 77,5 g x 4 bal.van.pudingu.V pohode,recept som pisal ,,z hlavy"ak by mal niekto nejake nejasnosti rad odpisem.Ja sa ti ospravedlnujem iste som to pisal skomolene.Zelam ti pekny vecer.
Srdečne ti ďakujem.
Kremy vyrobene z pudingov istim platkovou zelatinou ktara sa aplikuje v teplom stave.Srdecna vdaka mila tothka,za odskusanie tohto kremu.Potesilo ma,ze sa ti krem podaril a ,ze aj chutil.