Maková šachovnica (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup pripravy je naozaj zaujimavy.
2 x 30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Vajecne bielka vyslahame v tuhy sneh.Zltky vymiesame s krystalovym cukrom do svetlej hmoty.
- Do zltkovej hmoty primiesame slnecnicovy olej a teplu vodu.
- Dalej do diela primiesame polohrubu muku a prasok do peciva.Zmes dokladne premiesame.
- Pokracujeme pridanim maku.
- A nakoniec pridame tuhy sneh z bielkov a hmotu zlahka premiesame varechou.
- Na obrazku 6 je uz hotovy makovy tortovy korpus.Vy ho musite mat,ale rozhodne krajsi,kedze som ho ja piekol v remoske.Svetly korpus si spravime podobne,ale samozrejme bez toho maku.
- Priprava karameloveho kremu:
Krystalovy cukor si upalime na karamel.Nezlaknite sa prosim tych hrciek.Vrele mlieko ich potom hravo rozpusti.
- Ku skaramelizovanemu cukru prilejeme 800 ml studeneho mlieka.
Zmes privedieme do varu a po zmeknuti stuhnuteho cukru mu musime pomoct varechou aby sa nam odlepil od dna nadoby.Miesame nonstop aby sa nam skaramelizovany cukor rozpustil.
- Do 200 ml studeneho mlieka si dame napucat zelatinu.Mierne ju zohrejeme a potom ju vmiesame do horuceho hotoveho pudingu.Teplota mlieka by nemala prekrocit 80 C.
- V 200 ml studeneho mlieka si premiesame 4 ks vanilkovych pudingov. Ja som pouzil vanilkovy puding Dr.Oetker vaha 1ks / 77,5 g.Tuto masu vlejeme do horuceho karameloveho mlieka a uvarime si husty puding.Na obrazku 10 mate moznost vidiet uz hotovy puding.
- Dalej si vymiesame praskovy cukor s maslom.Tuto zmes potom namiesame do vlazneho pudingu.
- Priprava korpusu na skladanie sachovnice.:
Makovy tortovy korpus si rozrezeme na dve casti.Svetly si rozrezeme tiez vodorovne na dve casti.Potom si vykrajujeme kruhy ako to vidite na obrazku c.12
- Spravime si prizemie torty a natrieme ho karamelovym kremom.
Ak by ste mali tie pasiky dlhe kludne z nich odrezte resp. prilozte k nim dalsiu cast ak by boli kratke.Ja som tiez musel niektore skratit ako to mate moznost vidiet aj na tom krajnom makovom pase.
- Spravime si prve poschodie.Samozrejme na kraj pojde uz svetly korpus a nie makovy.Aj prve poschodie torty natrieme kremom.
- Spravime si druhe poschodie zacinajuc s makovym kruhom a pokracujeme ako to mate moznost vidiet na obrazku.
- Celu tortu som natrel kremom a polial cokoladovou polevou.
Polevu som robil nad parou.Cokoladu som rozpustil a vymiesal som ju s olejom do hladka.Tortu musime ulozit do chladnicky aby nam krem stuhol.Najlepsie spravime ked si tortu pripravime podvecer a potom je cez noc v chladnicke.
- Recept som robil na mobilnom zariadeni prosim o prepacenie,ze sa v recepte nenachadzaju diakriticke znamienka.Dakujem aj redakcii,ze mi to toleruje.Zelam vam k nedelnajsiemu obedu dobru chut a pekny cely nedelny den.
- Lahsiu verziu sachovnicovej torty mate moznost vidiet na prilozenom obrazku.