Foto: ivetaiva
Tento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto Zobraziť celý popisTento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto mam najlepsie skusenosti. Ma viac ako 150 rokov, takze je uz vlastne ludovy... a za tie roky som sa naucila pernicky aj vyzdobit.
príprava
na 175 °C
Suroviny
1000 g |
|
400 g |
|
10 lyzic |
|
400 g |
|
4 kav. lyzic. |
|
10 ks |
|
2 kav. lyzic. |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 kav.lyzic. |
|
na plech |
|
Postup
-
1
Palmarin rozpustime na miernom ohni, odstavime a pridame skoricu , klinceky med a cukor. Vsetko spolu vymiesame, najlepsie mixerom. Do vyslahanej zmesi pridame vajicka, znovu vymiesame, potom pridame preosiatu hladku muku a vypracujeme cesto. Vyvalkame na hrubku asi 5 mm ( aj viac) a vykrajujeme rozne tvary. Pecieme vo vyhriatej rure asi 175 stupnov 5-7 minut. Pernicky nenechame dlho piect, aby nevyschli. Ihned po upeceni potrieme vajickom v pomere 1:1 rozmiesane s vodou. Ja pridavamdo vajicka potravinerske hnede farbivo, aby lepsie vynikla biela poleva. Neupecene cesto si mozme odlozit na chladne miesto. Vydrzi aj 2 mesiace.
- 2
Poleva Bielok,solamyl, cukor vymiesame . ( cukor treba preosiat aj viackrat) Mnozstvo cukru je potrebne prisposobit velkosti vajicka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
u nas sa nepecu lebo ich nikto neje ale taketo krasne by mohli byt ako ozdobky na stromceku
nedávame do chladničky,
tam vložíme iba cesto-
- vedľa neho pekné pesto.
Čipkované medovníčky
dobrý darček pre detičky,
aby ich nič nebolelo,
a nám všetkým dobre bolo !
(Celé sviatky)