Maďarský kremeš

marula - bez fotkymarula, 21. marca 2011

Recept na tento koláč mám asi 30 rokov od svojej sestry a ona ho má od svojej kolegyne a pečiem ho iba sviatočne.

25
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

9 ks
300 g
300 g
Plnka:
250 g
6 ks
150 g
1 ks
0,1 l
Poleva:




Postup

  1. 1

    Cesto: Bielka vyšľaháme s cukrom na hustú penu /nie nad parou/. Zomleté vlašské orechy zľahka zamiešame do snehu. Pripravíme 2 plechy, vymastíme a posypeme strúhankou. Možme použiť aj papier na pečenie. Cesto rozdelíme na plechy a upečieme do zlatoružova. Po upečení rozdelíme napoly a získame 4 platy. Necháme vychladnúť. Namiesto vlašských orechov používam aj lieskové.

  2. 2

    Plnka: 6 žĺtka, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor a mlieko za stáleho miešania varíme nad parou, kým masa nezhustne. Dáme vychladnúť. Visu vyšľaháme s 50 g práškového cukru a zmiešame so žĺtkovou hmotou.

  3. 3

    Orechové platy naplníme plnkou trochu zaťažíme a vrch polejeme čokoládou.

Diskusia k receptu

vierik
Tak to musí byť fajnovééé,nemôže ísť do plnky aj 9 žltkov?Už je v KK...
havino
no to mam ja radosť, tento koláč som jedla pred asi hadam aj 15 rokmi, dodnes mi jeho chuť ostala na jazyku, piekla som ho raz, lebo len mne chutil a recept som stratila, na ten žltkový krem som si nevedela spomenuť,ako som ho robila, pretože v ceste som citila orechy, ta dotyčna vraj dala vtedy lieskove a žltkový krem bol, dakujem pekne, hned na víkend ho pečiem, zbohom dieta
alexdidi
Veľmi podobné rezy robievam, sú naozaj výborné, len pod názvom Kávové rezy(dala som ich aj na Varechu).
frona
Myslím, že by som si dala povedať, ale krém by musel byť určite bez Visy a s maslom! Nemám rada tie margaríny do plniek. Maslo je len maslo a zákusok má úplne inú (fantastickejšiu)chuť

zinnajdha
krémeš nievie robiť hocikto ! Mám recept od cukrára starej generácie v Maďarsku. Keď budem mať viac času, urobím a pošlem aj fotky.
evanaaa
Tak toto musí byť ozaj lahôdka, ktorá sa rozplýva na jazyku. Veľmi by ma zaujímalo, či by sa tie žĺtka dali vymiešať aj so sladidlom, ak nie, tak môžem iba snívať. Mimochodom, Visa bola ( už nie je) stužený tuk, tiež by som dala iný - Palmarín, Heliu ale najlepšie je, ako spomína Frona, maslo.
marika9
piekla som ho k Veľkej noci, je úžasný. Do plnky som použila kravské maslo. Mňam, mňam. Môžem každému len odporúčať. Je to skutočne slávnostný alebo sviatočný zákusok. Podľa môjho muža má jednu chybu. Je ho málo.
madlen57
jedla som ho včera u švagriny, lahôdka na jazýčku, dnes ho idem vyskúšať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia