Lyžičkový nálev na uhorky

tetuska - fotkatetuska, 4. augusta 2010

Keďže je sezóna zavárania, ponúkam jednoduchý a osvedčený nálev na uhorky. Predtým som robievala klasickým spôsobom, ale tento spôsob ušetrí veľa času.

10 minút
príprava

Suroviny

5 až 6 PL
1 až 1 1/2 PL
1 KL
troška




Postup

  1. 1

    Do 7 dl fľaše dať naspodok uvedené suroviny, poukladať uhorky. Môžeme pridať kôpoť, mrkvu, cibuľu, niekedy dávam feferónky - jednoducho všetko, čo sa dáva do uhoriek a zalejeme studenou vodou.

  2. 2

    Potom už len zasterilizujeme obvyklým spôsobom.

Diskusia k receptu

babidka
deko sice nepouzivam lebo nam nechuti , ale v podstate mas pravdu - takymto sposobom usetrim cas . robievam tzv. znojemsky nalev a vlastne ide iba o to , aby som zbytocne nerobila toho nalevu viac ako ho potrebujem .Niekedy je tych uhoriek iba do 2 flasiek , potom do 4 a malokedy ho utrafim presne mnozstvo . Dnes som uz nakladala , ale o par dni bude zasa kosicek uhoriek a tak to skusim podla tvojho .Skoda , ze vysledok bude zrejmy az o par tyzdnov :-)
sovka62
Keby si ho nebola pridala ty, bola by som to spravila ja. Práve dnes som ho písala mladej kolegyni. Takto robievam uhorky už roky a sú výborné, naozaj sladkokyslé a chrumkavé. A je to oveľa šikovnejšie ako variť nálev, čakať kým vychladne, a raz ho je málo, druhý raz vystane.....
evanaaa
práve dnes som uhorky robila s Dekom, ale toto ma zaujalo, máte pravdu, že je to jednoduchšie, nálev som až dvakrát varila lebo som nemala väčší hrniec, dávam sladidlo, musela by som množstvo odhadnúť, ale koľko streilizovať, my totiž máme radi mäkšie, aby sme ich mohli pokúsať lepšie. A tiež mi trocha nálevu zostalo.
kimlo
Poradím Vám nálev ktorý používam už roky na uhorky: 1 Deko, 1,75 litra vody, 0,5 litra octu (je to vlastne na obale Deka..) prevarím najprv vodu s octom, potom pridám 3 menšie hrste kryštálového cukru, Deko, a 5 minút povarím. Do pohára dávam len vetvičku kôpru, chilli papričku, naukladám uhorky a zalejem, aj horúcim nálevom. Uzatvorím, dám do zaváracieho hrnca, a keď to začne vrieť, počkám 3-4 minúty, vyberiem, navrch na viečka položím v studenej vode namočenú utierku, a nechám vychladnúť... uhorky sú chutné a chrumkavé, vydržia viac rokov, nemajú chybu. :-)
cavoris
mila evanaaa ja davam sladidlo 2 litre vody pol litra octu jeden nakladac a 15 tabletiek spolarinu a dunstujem 15 min. pri 80 stupnov
darinocka
Nálev na uhorky robím tiež priamo do fliaš.Na 7 dl sklo - 1PL cukru(výborné sú aj s umelým sladidlom),1kl soli,1dl octu,5 zrniek čierneho korenia,2-3 nového korenia,1 bobkový list,zopár horčičných a koriandrových semienok(ak nemáte,nemusia byť).Dolejem studenou vodou,uzavriem a sterilizujem v rúre na plechu s troškou vody 15 minút pri 80°C.Fľaše vyberiem,popretáčam,aby sa dokonale rozpustil cukor.Medzi uhorky dávam na plátky pokrájanú mrkvu, cesnak a cibuľu.Je to rýchly a ekonomický spôsob,šetrím aj vodou pri sterilizovaní.
1x vini55
strigus
darinocka - ja robím presne ten istý nálev, len nedávam kôpor, my ho neľúbime, ani deko, preto robím tento, ale je fakt super!!
tinca
@tetuska ja tiež roky robím nálev priamo do pohárov, len nedávam deko /nemám ho rada/,takže potom aj 1 KL soli a dávam viac cukru, mám rada sladkokyslé a ocot meriam poldecákom. Ale každému tie uhorky chutia. Priamo do pohárov je dobrý nápad, lebo nikdy sa nestane,že nám nálev zostane alebo chýba.
aroooo
a nemusím sterilizovať,keď použijem deko bez sterilizácie podľa Vášho lyžičkového receptu ? asi áno,keď to nebolo prevarené?
evanaaa
Cavoris, ďakujem, už som si zapísala, ale neviem odhadnúť tie stupne - čakám, kým voda zovrie, zmiernim a vtedy to má byť tých 80 st.?Toto som ani pred tým nevedela,nepochopila. A keď sa sterilizuje na 100 st.C, aký je rozdiel, myslím, ako sa udržuje 80 a ako 100 st.C.?
evanaaa
My máme, ako som spomenula radšej mäkšie uhorky, a kôpor všade nedávam, dám napr. cibulu a mrkvu, inde chren či feferóny a tak to kombinujem.Aby neboli rovnaké. Raz som skúšala bez sterilizácie, ale boli pre nás tvrdé, no nekazili sa.
turistka
@tetuska , robím podobne používam túto metódu i na zaváranie na kocky nakrájanú cuketu, ktorú používam namiesto uhoriek do šalátov, nemá recept chybu, zdravím do Kubína,máte tam krásne Hviezdoslavove muzeum, Čatlovičovu knižnicu-je tam veľmi poučný výklad jeho histórie, doporučujem všetkým , veď sa hovorí nielen jedlom je človek sýty, zdravím
1x vini55
sharona
Mám rada recepty, ktoré šetria čas, najmä pri zaváraní a nakladaní ovocia a zeleniny. Tento rok vyskúšam zavárať v umývačke riadu - čítala som na nete, že sa to dá. Naplnené a uzavreté poháre treba naukladať tak, aby boli medzi nimi medzery a spustiť program (samozrejme bez prášku). Na ovocie vraj stačí 65-70°C, na uhorky treba viac, asi 80-90°C. Vyskúšam dnes - čakajú ma doma marhule a uhorky a napíšem ako som dopadla.
sharona
Pomôžte mi prosím, lebo neviem, kde robím chybu. Naložila som uhorky podľa jedného receptu z Varechy a po 4 dňoch som na vloženom chlebe našla pleseň. Kde som urobila chybu? Ten chleba tam mal byť ako dlho?
sharona
Poznámka k predošlému príspevku: ide o nakladané uhorky (kvašáky), nie zavárané.
lorelai81
darinocka práve ste ma zachránili vaším lyžičkovým nálevom,ten môj mi došiel a mne treba ešte do dvoch 7dcl fliaš ĎAKUJEM




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia