Foto: amelie
Mäsa už bolo dosť, ale celé vianočné sviatky nám chýbali ryby, keďže u nás sa práve na Vianoce nejedia.
Postup
-
1
Bylinky posekáme nadrobno - použila som čerstvý kôpor, petržlenovú vňať, pažítku a tymián, dobre premiešame s morskou soľou, bielym korením, najemno postrúhanou citrónovou kôrou a šťavou. Zmes poriadne votrieme do lososa vcelku a uložíme ho na 2-3 hodiny do chladu. Potom na dno zapekacej misy poukladáme tenké plátky masla, na ne položíme rybu kožou nadol - aj s marinádou, nie je jej veľa - a lososa obložíme prepolenými paradajkami vypuklou stranou nahor. Misu zakryjeme alobalom a pečieme 15 minút v rúre pri 180°C. Potom alobal odstránime a lososa vrátime na 3-5 minút naspäť do rúry. Podávame s uvarenými zemiakmi.
Marináda je dosť aromatická, pečením sa ešte zvýrazní jej chuť a potlačí chuť lososa - čo je naozaj škoda.