Foto: babidka
Tieto knedlíčky z odpaľovaného cesta robievam ako prílohu k dusenému mäsu .Nedávno @pivonka uverejnila podobne knedlíčky ...ale predsa len trošku iné :-) Najlepšie Zobraziť celý popisTieto knedlíčky z odpaľovaného cesta robievam ako prílohu k dusenému mäsu .Nedávno @pivonka uverejnila podobne knedlíčky ...ale predsa len trošku iné :-) Najlepšie sú zo semolinovej múky alebo zo špaldovej krupice . Ale keď ju nemám , robievam ich z obyčajnej pšeničnej krupice .
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g alebo špaldova krupica |
|
1 PL |
|
500 ml |
|
1 ks |
|
1-2 PL čerstvá alebo bylinky podľa chuti |
|
štipka |
|
podla chuti |
|
Postup
-
1
Semolinová múka je z pšenice / nie z kukurice/ a je výborná na cestoviny . Špaldová krupica je vyrobená z špaldovej pšenice a ma tiež výbornú chuť . Ani jednu z nich bežne nevídam v našich obchodoch - kupujem ju v niektorých predajniach zdravej výživy . Na tieto knedlíčky sú ideálne . Ale dobré sú aj z obyčajnej detskej krupice :-) Dáme si variť vodu s troškou soli a pridáme do nej maslo .
-
2
Zavaríme do vriacej vody múku a rýchlo miešame .
-
3
Miešame aby sa nám neurobili hrčky a aj keď nám kaša zhustne ,varíme a miešame ešte aspoň 1-2 minúty.
-
4
Uvarenú kašu necháme vychladnúť . Potom pridáme vajce , soľ, mletý muškátový oriešok alebo iné korenie podľa vlastnej chuti .Napr. mleté čierne korenie , muškátový kvet alebo mletý koriander . Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať alebo iné bylinky podľa vlastnej chuti . Vždy sa riadime chuťou jedla ku ktorému budeme podávať knedlíčky ako prílohu .
-
5
Cesto vymiešame a mokrými rukami robíme knedlíčky veľkosti asi ako marhuľa ci ringlota .
-
6
Dáme variť do osolenej vriacej vody .
-
7
Varíme krátko - iba pár minút . Keď knedlíčky vyplávajú hore , sú vlastne už hotové . Veď sa robili z uvarnej kaše:-)Počas varenie sa ešte trošku zväčšia . Uvarené vyberieme dierkovanou naberačkou a krátko ich schladíme v studenej vode .
-
8
Podávame k dusenému mäsu ako prílohu : k perkeltu , paprikášu , dusenému hovädziemu , hydinovému či bravčovému mäsu. Alebo k zeleninovému či strukovinovému prívarku . Dnes som robila recept z Varechy od @cistinky : http://varecha.pravda.sk/recepty/milanske-hovadzie-rezne-fotorecept/18710-recept.html . Namiesto cestovín som dala tieto knedličky:-) Snáď mi to @cistinka odpusti...:-)))
Nedávno som sa naučila vkladať rovno fotografie nie len odkaz, tak konečne pridávam, preto je fotka už staršieho dátumu. Robila som ich dosť malé, ale boli výborné sú naozaj také malé milé loptičky.