Lokša od prababky na kyslom mlieku fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 8. marca 2011

Takto robievala lokše moja prababka. Ako deti sme ich milovali so slivkovým lekvárom a prababka ich jedla na posno a k nim odjedala zo zaváraninovej sedemdecky kyslé mlieko. Ešte vždy ju vidím, hoci tu už 14 rokov nie je.

4
porcie
70 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250-300 ml
400 g
1 KL
0,5 KL
2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín, ktoré sme nechali postáť, aby získali izbovú teplotu si vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misky, v ktorej ho hnetieme. Podľa potreby pridáme múku alebo mlieko. Potom ho necháme 30-40 min. prikryté odpočívať.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odležané cesto prehnetieme a vytvoríme z neho valec, z ktorého odkrojíme kúsky na vytvarovanie lokší.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarujeme lokše a každú popicháme vidličkou. Z tejto dávky som vytvarovala 10 lokší. Potom ich ešte necháme 15-20 min. postáť.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici si rozohrejeme trochu oleja a lokše opekáme z oboch strán na strednom plameni. Trvá to krátko, preto treba obracať hneď, keď vidíme, že okraje sa zafarbili do zlata.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lokše sa počas krásne nafúknu. Hotové ich môžeme papať iba tak a zapíjať kyslým mliekom alebo si ich natrieť slivkovým lekvárom alebo iným džemom. Dokonca som ich skúšala aj s kyslou kapustou na karameli a boli výborné. Ta vám želám dobrú chuť!

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

57 komentárov k receptu
na toto sa chystam uz par dni,kysle mlieko caka v chladnicke..ten napad s kyslou kapustou ma zaujal..:-)) ja ju zvyknem robit k polievke fazulovej paradajkovej...pekne sa ti podarili.
súhlasím s evia. Take natreté husacou masťou, no čo mam ďalej povedať. Keď je vinobranie občas si odskočime do Pezinka a potom nevieme kedy skončiť. Akurát kyslé mlieko nahradi burčiak.
u nás sa tieto lokše? lángoše? volajú osúchy a robia sa podlhovasté, takže na panvici sa zmesia dva. Robíme ich na slano ku kyslej polievke (fazuľová, zemiakovo-kôprová, šošovicová atď.), lokša je u nás zo zemiakového cesta robená na sucho na klasickom sporáku. Tieto tvoje vyzerajú fantasticky, v sobotu robím so šošovicovou polievkou. Mňamka.
ó, aké jednoduché. Ja som vždy robila kysnuté s kmínom - kmínové pagáče a tieto sú veľmi podobné, ale rýchlejšie. Určite vyskúšam. @Petravoska to ich treba tvaruvať ručne, alebo ich môžem aj rozvaľkať? Veľmi pekne spracovaný postup.
Moja babka,mamka ale aj ja robievame==lokše na kvasnom mliku==tiež ,ibaže nedávam cukor ,použivam hládku múku,pečiem na platni na sucho,, skúste vareškárky,ešte teple potrieť maslom,masťou kto ako má chuť,,môže aj na súchej panvici,, ako keď pečiete zemiakové lokše..
Langoše sú s kysnutého mlieka, lokše zo zemiakového, posúchgy z chlebového alebo z cesta na slíže, a toto je mu najviac podobné, aj keď nie celkom rezancové cesto. Ale dobre to vypadá.
Urobila som ich ( nech ich už Varecháčky volajú, ako chcú), do cesta som dala trochu rasce a jedli sme ichs tatarkou a s kečupom- podľa momentálnej chuti. Boli výborné, cesto sa dobre a rýchlo spracovalo, ďakujem za recept!
Ja to robievam,ale u nás sa to volá,, pežgovnik" a pečiem to iba na suchej platničke a po vychladnutí potieram maslom ako chlieb a zapíjam čiernou kávou.....samozrejme deti čajom ,alebo podľa chu...na sladko som to ešte nejedla,ale môžem vyskúšaľ... :-)))
U nas sa tieto lokse tiez kedysi robili,dlho som ich nejedla,ani sama este nerobila,lebo som si nebola ista,ktore suroviny presne potrebujem.Super,ze si pridala tento recept.
Hledám, jestli tady jsou langoše z kyšky a musela jsem zapátrat, jak se to řekne i píše ve slovenštině:-)) a tak máte. Já už je dělám dlouho a zrovna včera jsme si je dali k hokeji. Jsou vynikající!!!
toto sú obľúbené lokše našej babky, tieto robila moja mamka a ja som sa to od nej naučila. sú ozaj výborné a robievam ich aj k fazuľovej kyslej polievke.najbližšie ich zas spravím.
To sú lángoše, nie? Ved lokše sa robia zo zemiakového cesta a pečú sa na sporáku alebo platničke nasucho a nie na oleji. Ale možno by sa dali upiecť aj na platničke.
toto je terminus technicus "lokše", ktorým sa to v našom regióne nazýva. jednoducho to naše babky volali "lokše na kvasnym mľiku"... langoše sú trošku iné a pripravujú sa inak... ďakujem Vám za komentáre a hlavne si pochutnajte, názov je menej podstatný, keď to chutí dobre, no nie? :)
presne tak su to lokse z kvasnoho moloka jak to volala moja babka a nemala som od nej recept ,som rada ze si ho tu dala a hned si ho zakladam...dakujem
aj moja babka robievala také lokše a k tomu sladkú bešamelovú s mliekom omáčku.. do nej sme si našklbali lokše.. hmmm to bola dobrota.. ráno vstávala o 3 hod., keď sme vstali o 5:30, raňajky boli na stole, no nikdy sa nesťažovala..
aj lokse na kyslom mlieku sa piekli na sucho,daaavno na domacom sporaku aj 3-4 naraz,este horuce sa pomastili maslom a ukladali na tanier a zabalili do hrubej utierky aj dvoch aby tam pookriali a zvlacneli-ci zmakli,robim ich takto doterazak tomu kysle mlieko alebo polievku .
Vidím, že "najväčším" problémom na nete je ich názov. To ale nie je to podstatné. Dôležité je ich zloženie, jednoduchá príprava a výsledok. Názov je zrejme podľa krajového názvu. Tieto lokše na kyslom mlieku sa robili od nepamäti na východnom Slovensku. Vtedy ešte nebola ani zmienka o langošoch. Tie prišli až oveľa neskôr. Ich príprava prechádza z generácie na generáciu. Ja mám 65 a piekla ich už moja babka. Za starých čias sa piekli iba na suchom peci - na domácom sporáku- aj 3 - 4 naraz, ako tu už píšete niektorá a mastili sa maslom. Neskôr si to niektoré kuchárky vylepšili a začali ich vyprážať na oleji, ale už ich nemastia masťou, ale dávajú na to čosi iné - okrem masti - syry, kapustu, džem, dusené jablká, atď. Pôvodne sa jedli iba s kyslím mliekom, cmarom alebo sladkým mliekom, či čajom. Takže langoše sú už novodobá strava a iné zloženie surovín. Aj keď na fotografii vyzerajú podobne. A u nás sa tie zo zemiakov volali aj volajú zemiakové / bandurkové/ lokše. Proste tak to ich voláme doposiaľ. A roky sa robili aj tak, ako píše Anka 246. Ja dnes, keď mi ostanú do druhého dňa, tak uvarím riedky vanilkový puding.
Keď máš chuť tak si to niekedy vyskúšaj - Anka 246 - a spomni na babku.
Dnes som.och skúšala, chutovo úplne super,nenáročné na prípravu len som ich moc na tenko vyvalala a vyšlo mi ich aj tak len 9 tak nabudúce asi menší priemer :-D
jeeeeeej
u nas sa robili na sporaku na sucho a potom sa potierali maslom alebo udenym brusnym sadlom, milujem toto jedlo, u nas sa im hovorilo pagace na sporhelte :-)))
U nas najoblubenejsia priloha k lecu, kapustnici. Robim ich sice z hladkej muky a bez cukru. Potrete maslom a cierna kavicka k tomu. Obcas cesto pouzijem aj na pirohy plnene slanym tvarohom. Priloha je kysla smotana.
Áno vyzerajú ako Langoše ale to sú lokše ...lokše na východe sú rôzne...jedné tenké zo zemiakového cesta a tieto hrubé z kysleho mlieka. Langoše sú z celkom iného cesta...odporúčam pozorne prečítať recept na langoše predtým než komentujem;))) krásne si ich urobila naše lokše takto ich robievala aj moja babka...ďakujem

Pridaj komentár k receptu: