Lokša od prababky na kyslom mlieku fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 8. marca 2011

Takto robievala lokše moja prababka. Ako deti sme ich milovali so slivkovým lekvárom a prababka ich jedla na posno a k nim odjedala zo zaváraninovej sedemdecky kyslé mlieko. Ešte vždy ju vidím, hoci tu už 14 rokov nie je.

4
porcie
70 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250-300 ml
400 g
1 KL
0,5 KL
2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín, ktoré sme nechali postáť, aby získali izbovú teplotu si vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misky, v ktorej ho hnetieme. Podľa potreby pridáme múku alebo mlieko. Potom ho necháme 30-40 min. prikryté odpočívať.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odležané cesto prehnetieme a vytvoríme z neho valec, z ktorého odkrojíme kúsky na vytvarovanie lokší.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarujeme lokše a každú popicháme vidličkou. Z tejto dávky som vytvarovala 10 lokší. Potom ich ešte necháme 15-20 min. postáť.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici si rozohrejeme trochu oleja a lokše opekáme z oboch strán na strednom plameni. Trvá to krátko, preto treba obracať hneď, keď vidíme, že okraje sa zafarbili do zlata.

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lokše sa počas krásne nafúknu. Hotové ich môžeme papať iba tak a zapíjať kyslým mliekom alebo si ich natrieť slivkovým lekvárom alebo iným džemom. Dokonca som ich skúšala aj s kyslou kapustou na karameli a boli výborné. Ta vám želám dobrú chuť!

    Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
langoše a lokše na kyslom mlieku to nie je to isté. Langoše sú tenučké a lokše vyrastú. Do langošov sa nepridáva soda bicarbona.