Lokša od prababky na kyslom mlieku (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Takto robievala lokše moja prababka. Ako deti sme ich milovali so slivkovým lekvárom a prababka ich jedla na posno a k nim odjedala zo zaváraninovej sedemdecky kyslé mlieko. Ešte vždy ju vidím, hoci tu už 14 rokov nie je.

4
porcie
70 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zo surovín, ktoré sme nechali postáť, aby získali izbovú teplotu si vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misky, v ktorej ho hnetieme. Podľa potreby pridáme múku alebo mlieko. Potom ho necháme 30-40 min. prikryté odpočívať.
  2. Odležané cesto prehnetieme a vytvoríme z neho valec, z ktorého odkrojíme kúsky na vytvarovanie lokší.
  3. Tvarujeme lokše a každú popicháme vidličkou. Z tejto dávky som vytvarovala 10 lokší. Potom ich ešte necháme 15-20 min. postáť.
  4. Na panvici si rozohrejeme trochu oleja a lokše opekáme z oboch strán na strednom plameni. Trvá to krátko, preto treba obracať hneď, keď vidíme, že okraje sa zafarbili do zlata.
  5. Lokše sa počas krásne nafúknu. Hotové ich môžeme papať iba tak a zapíjať kyslým mliekom alebo si ich natrieť slivkovým lekvárom alebo iným džemom. Dokonca som ich skúšala aj s kyslou kapustou na karameli a boli výborné. Ta vám želám dobrú chuť!