Lívanečky

habakukurica - fotkahabakukurica, 25. júna 2013

Môj drahý si zažiadal sladkú večeru :)

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Lievance:
cca 0,5 l
1-2 ks
 štipka
 alebo med, alebo iné sladidlo
1 bal.
Náplň:




Postup

  1. 1

    Vypracujeme si "cesto" na lievančeky a to tak že do trošky mlieka, primiešame 1 vajce a trochu múky - miešame metličkou a postupne primiešavame po kúskoch mlieko, múku ( v prípade že robíte pre viaceré hladné krky pridáme ešte jedno vajce), cukor, štipku soli a jedno balenie kypriaceho prášku. Namiesto cukru sa da ako sladidlo použiť rozmixovaný prezretý sladučký banán, prípadne med a iné. Zmes by mala byť nadýchaná, napenená v konzistencii cestíčka na obaľovanie. Na určenie správnej konzistencie môžeme použiť metódu "Strč tam prst" - cesto by nemalo byť príliš riedke (také aby celé stieklo po prste a nechalo na ňom len tenkú vrstvu) ale ani príliš husté (také aby z prsta ťažko a veľmi pomaly stekalo dole). Pripravenú hmotu dáme na nejakú pol hodinku do chladničky.

  2. 2

    Medzitým si nakrájame čerstvé jahody na hrubšie plátky a pripravíme (otvoríme) redší jahodový džem (my máme radi konzistenciu skôr takej jahodovej omáčky:)

  3. 3

    Dáme si rozohriať panvicu, nalejeme trošku oleja a keď je akurátne rozpálený pridáme 1 menšiu naberačku cesta. Lievančeky by mali byť nadýchané a mali by sa v ceste robiť malé dieročky. Keď sú okraje cesta tmavšie lievance obrátime. Robíme ich na strednom až vyššom ohni - stačí im naozaj chvíľka z každej strany. Lievance sú mimoriadne jemné a vláčne. Takto urobíme asi 5 lievancov (kto si na koľko trúfa) - každý natrieme tenkou vrstvou džemu a navrstvíme naň čerstvé jahody a opakujeme s každou vrstvou. Na posledný lievanček damé jahody pokrájané na polovičku a pokvapkáme džemom, podávame a tešíme sa ako rýchlo to mizne z taniera :)

    Lívanečky - obrázok 3

Diskusia k receptu

cesminaz
mnaaaam este k tomu jahodove s jahodovym lekvarom ;-DDD perfekt!!!
valeri
Jééééj krásne , potešil sa :-)). Už dávno som dolky, ako sme ich my doma volali nerobila, ale dorastajú vnúčence, tak si myslím, že znovu budú v jedálničku aj takéto jedlá.
isabel2
Robila som dávno,vyskúšam podľa tvojho receptu,sú nádherne.Škoda,že jahody už nie sú,no nahradia to maliny zo záhrady,aj taybery/ černico-maliny/sú lahodné.Ďakujem za pripomenutie.
isabel2
Dnes som ich robila,vrelo odporúčam každému,sú nadýchane-lahodné.Džem som dala hroznový a ovocie k tomu maliny a taybery-paradaaaaaaaaaaaa.Ďakujem za skvelý recept.
evanaaa
Dolky sú z kysnutého cesta- to pre @valeri , ale aj lievančeky v origináli, no môžu byť aj takéto, ja ich robievam, cesto ako na palacinky,len sa líši tým, že žĺtky si vymiešam ( s cukrom) zvlášť, a z bielkov sneh zamiešam do cesta, dávam aj sladkú smotanu miesto mlieka alebo jeho časti, @habakukurica , vyskúšaj aj takto, tiež sú dobré.
habakukurica
@isabel2 to som veľmi rada že chutili a že sa podarili :) v kombinácii s takým ovocím sa ani nečudujem - mňam :)
@evanaaa určite ich raz vyskúšam, ďakujem za tip :)