Lívanečky

Autor receptu: habakukurica

Môj drahý si zažiadal sladkú večeru :)

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vypracujeme si "cesto" na lievančeky a to tak že do trošky mlieka, primiešame 1 vajce a trochu múky - miešame metličkou a postupne primiešavame po kúskoch mlieko, múku ( v prípade že robíte pre viaceré hladné krky pridáme ešte jedno vajce), cukor, štipku soli a jedno balenie kypriaceho prášku. Namiesto cukru sa da ako sladidlo použiť rozmixovaný prezretý sladučký banán, prípadne med a iné. Zmes by mala byť nadýchaná, napenená v konzistencii cestíčka na obaľovanie. Na určenie správnej konzistencie môžeme použiť metódu "Strč tam prst" - cesto by nemalo byť príliš riedke (také aby celé stieklo po prste a nechalo na ňom len tenkú vrstvu) ale ani príliš husté (také aby z prsta ťažko a veľmi pomaly stekalo dole). Pripravenú hmotu dáme na nejakú pol hodinku do chladničky.
  2. Medzitým si nakrájame čerstvé jahody na hrubšie plátky a pripravíme (otvoríme) redší jahodový džem (my máme radi konzistenciu skôr takej jahodovej omáčky:)
  3. Dáme si rozohriať panvicu, nalejeme trošku oleja a keď je akurátne rozpálený pridáme 1 menšiu naberačku cesta. Lievančeky by mali byť nadýchané a mali by sa v ceste robiť malé dieročky. Keď sú okraje cesta tmavšie lievance obrátime. Robíme ich na strednom až vyššom ohni - stačí im naozaj chvíľka z každej strany. Lievance sú mimoriadne jemné a vláčne. Takto urobíme asi 5 lievancov (kto si na koľko trúfa) - každý natrieme tenkou vrstvou džemu a navrstvíme naň čerstvé jahody a opakujeme s každou vrstvou. Na posledný lievanček damé jahody pokrájané na polovičku a pokvapkáme džemom, podávame a tešíme sa ako rýchlo to mizne z taniera :)