Foto: sracz
Začalo to dávno v penzióne „Kamila“ v Čiernej vode. Odvtedy každoročne 20. október, čas pečenej husaciny s lokšami, s mojou krajšou sladkou ½ oslavujeme Zobraziť celý popisZačalo to dávno v penzióne „Kamila“ v Čiernej vode. Odvtedy každoročne 20. október, čas pečenej husaciny s lokšami, s mojou krajšou sladkou ½ oslavujeme ako náš tajný súkromný sviatok! K doma „naštopchanej“ husi sa tu ťažko dostanem, tak sme si pochutili na chvoste morského raka (homára)! Uznávam, nie je to lahôdka z najlacnejších, ale spomienky na šťastné chvíle by mali byť odmeňované po zásluhe! Prílohu som zvolil jednoduchú, s rýchlou prípravou, nenarušujúc jemnosť štruktúry chutného mäska!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ČL sušené |
|
4-5 PL |
|
2 zväzky |
|
podľa chuti g |
|
125 g čerstvé hobliny |
|
2÷3 pretlačené strúčiky |
|
1 ks menší |
|
1 ks väčší |
|
podľa chuti g |
|
Postup
-
1
príprava tejto lahôdky je naozaj nenáročná na množstvo ingrediencií, ani na prípravu
-
2
na dno veľkej panvice som nasypal KL sušených feferónkových semienok a krátko (aby neprihoreli a nezhorkli) ich opražil; komu chutia opečené plátky cesnaku, teraz ich môže rozložiť; prilial som 2÷3 PL rastlinného oleja a asi 10÷12 mm pásiky zväzku pokrájaného listového kelu; prstami som ho osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), rozložil niekoľko hrubších „hobliniek“ masla a pomovou kuchyňských klieští premiešal a priebežne obracal, až sa zredukoval na polovičný objem,
-
3
súbežne som na ½ & ½ olejovo-maslovej horúcej emulzii (2 PL rastlinného oleja a 2 PL masla) opiekol jemne osolený a „oeMČeKovaný" chvost homára (morského raka); 2÷3´ na spodnej strane a keď začal „chytať červenú farbu“, otočil som ho na „chrbát“ a ďalšie 2÷3´ som ho, priebežným polievaním emulzie pomocou PL, opiekol aj na „bruchu“
-
4
teraz som pridal druhý zväzok kelových listov, trošku masla, pretlačený cesnak (ak nepoužijete opečený „plátkovaný“) a priebežným premiešavaním pokračoval v dusení; kto nemá rád suché semienka, v tejto fáze ich môže nahradiť na drobno pokrájaným jalopeño_m; premiešal, ešte 4÷5´ podusil a nechal odpariť prebytočnú šťavu; ochutnal a podľa potreby dosolil a „doeMČeKoval“
-
5
nožnicami som po stranách nadstrihol „ celofánový kryt“ brucha homára a vytiahol čisté mäso, ktoré som pokrájal na kolieska; uložil ich na udusené kelové listy, rozložené na pokrájanom čerstvom romain šaláte,
-
6
pancier v hornej časti taniera je iba na ozdobu, mäso som pooblieval slaným roztopeným, nie prepraženým, maslom a ľahký obed je hotový
Diskusia k receptu