Liptovská kapustnica
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
40 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup- Bravčové mäso uvaríme, vyberieme a vývar použijeme na prípravu polievky. Do vývaru vložíme údené mäso, pridáme kapustu, dolejeme vodou z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky
(švábku), klobásky, sušené huby a dovaríme do mäkka. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak máme svetlú kapustu, pre farbu použijeme trocha mletej papriky.
- Bravčové mäso, klobásky a údené mäso môžeme nakrájať do polievky alebo konzumujeme samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo. Pri podávaní polievky vkladáme do taniera uvarené domáce rezance, jeden uvarený celý zemiak a jednu knedličku, tzv.slepú kuru.
- Náš tip: Kedysi táto polievka slúžila ako hlavné jedlo. Samotná polievka pozostávala pri podávaní iba z vývaru s kapustou, rezancov a zemiakov. Uvarené mäso, klobása a knedlička sa konzumovali ako samostatné jedlo.
|