Liptovská kapustnica

Autor receptu: redakcia

10
porcií
40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové mäso uvaríme, vyberieme a vývar použijeme na prípravu polievky. Do vývaru vložíme údené mäso, pridáme kapustu, dolejeme vodou z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky (švábku), klobásky, sušené huby a dovaríme do mäkka. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak máme svetlú kapustu, pre farbu použijeme trocha mletej papriky.
  2. Bravčové mäso, klobásky a údené mäso môžeme nakrájať do polievky alebo konzumujeme samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo. Pri podávaní polievky vkladáme do taniera uvarené domáce rezance, jeden uvarený celý zemiak a jednu knedličku, tzv.slepú kuru.
  3. Náš tip: Kedysi táto polievka slúžila ako hlavné jedlo. Samotná polievka pozostávala pri podávaní iba z vývaru s kapustou, rezancov a zemiakov. Uvarené mäso, klobása a knedlička sa konzumovali ako samostatné jedlo.