Tieto slané lievance robievam najmä v lete ako prílohu k špenátu rôznym omáčkam, napr. kôprovej, tekvicovej, z cukety, karfiolu, paradajok, žltej a zelenej fazuľky, Zobraziť celý popisTieto slané lievance robievam najmä v lete ako prílohu k špenátu rôznym omáčkam, napr. kôprovej, tekvicovej, z cukety, karfiolu, paradajok, žltej a zelenej fazuľky, zeleného hrášku a podobne alebo ich podávam samostatne po sýtejšej kyslej smotanovej polievke, pridávam svoj vlastný recept, ktorý si každý môže prispôsobiť podľa seba, je veľmi variabilný.
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
| cca 1000 g |  | 
| 500 g |  | 
| 3 - 4 ks podľa veľkosti |  | 
| cca 250 ml |  | 
| 1 ks |  | 
| 50 g |  | 
| 1 zväzok |  | 
| podľa potreby |  | 
| podľa chuti |  | 
| podľa chuti |  | 
| 1 - 2 PL |  | 
|  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Uvarila som zemiaky, ošúpala za horúca,nechala trocha vychladnúť,..   
- 
                                                    2
                                                    ...zatiaľ som na oleji opražila pokrájanú údenú slaninu a cibuľu,...   
- 
                                                    3
                                                    ...ešte teplé zemiaky som pretlačila pretláčadlom na zemiaky, stačí na hrubšie kúsky, netreba úplne na jemno, i ked môžete, my to máme radi takto, ked sú v lievancoch i malé kúsky zemiakov,...   
- 
                                                    4
                                                    ...na cibuli a slanine som orestovala šampiňóny pokrájané na drobno, kým sa neodparila všetka tekutina, môžete použiť aj iné huby, aké máte radi vy, zmes som nechala úplne vychladnúť,...   
- 
                                                    5
                                                    ...k zemiakom som pridala vajcia,...   
- 
                                                    6
                                                    ...soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...   
- 
                                                    7
                                                    ...vychladnutú zmes opraženej cibule, údenej slaninky a šampiňónov,...   
- 
                                                    8
                                                    ...poriadne premiešala,...   
- 
                                                    9
                                                    ...pridala som pokrájanú petržlenovú vňať, opäť premiešala,...   
- 
                                                    10
                                                    ....pridala som mlieko, zahustila múkou....   
- 
                                                    11
                                                    ...na hustotu lievancového cesta, ktoré som vidličkou ešte prešľahala, nechala asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote,...   
- 
                                                    12
                                                    ...z cesta som kládla malou naberačkou kôpky primeranej veľkosti do rozpáleného oleja, lievance som z oboch strán opražila do chrumkava a peknej hnedo - červenej farby,...   
- 
                                                    13
                                                    ....podávala som ich samostatne s horúcim čajom,...   
- 
                                                    14
                                                    ...inokedy ich podávam ako prílohu ku špenátu a k rôznym zeleninovým a bylinkovým omáčkam, ako napr. kôprovej, pažítkovej, mrkvovej, hráškovej, tekvicovej, cuketovej, paradajkovej, fazuľkovej, karfiolovej, inej alebo ako prílohu k sýtym kyslým smotanovým polievkam,tieto slané lievance sú veľmi chutné, nádherne voňavé po údenej slaninke a po hubách, sú veľmi variabilné, môžete ich rôzne okoreniť, obohatiť bylinkami a rôznymi semienkami, pridala som svoj recept, moju vlastnú variáciu, vašej kreativite sa medze nekladú, ak sa rozhodnete recept vyskúšať, prajem vám Dobrú chuť :-)   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


Diskusia k receptu