Foto: pusta
Tieto slané lievance robievam najmä v lete ako prílohu k špenátu rôznym omáčkam, napr. kôprovej, tekvicovej, z cukety, karfiolu, paradajok, žltej a zelenej fazuľky, Zobraziť celý popisTieto slané lievance robievam najmä v lete ako prílohu k špenátu rôznym omáčkam, napr. kôprovej, tekvicovej, z cukety, karfiolu, paradajok, žltej a zelenej fazuľky, zeleného hrášku a podobne alebo ich podávam samostatne po sýtejšej kyslej smotanovej polievke, pridávam svoj vlastný recept, ktorý si každý môže prispôsobiť podľa seba, je veľmi variabilný.
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
cca 1000 g |
|
500 g |
|
3 - 4 ks podľa veľkosti |
|
cca 250 ml |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 zväzok |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
|
Postup
-
1
Uvarila som zemiaky, ošúpala za horúca,nechala trocha vychladnúť,..
-
2
...zatiaľ som na oleji opražila pokrájanú údenú slaninu a cibuľu,...
-
3
...ešte teplé zemiaky som pretlačila pretláčadlom na zemiaky, stačí na hrubšie kúsky, netreba úplne na jemno, i ked môžete, my to máme radi takto, ked sú v lievancoch i malé kúsky zemiakov,...
-
4
...na cibuli a slanine som orestovala šampiňóny pokrájané na drobno, kým sa neodparila všetka tekutina, môžete použiť aj iné huby, aké máte radi vy, zmes som nechala úplne vychladnúť,...
-
5
...k zemiakom som pridala vajcia,...
-
6
...soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
-
7
...vychladnutú zmes opraženej cibule, údenej slaninky a šampiňónov,...
-
8
...poriadne premiešala,...
-
9
...pridala som pokrájanú petržlenovú vňať, opäť premiešala,...
-
10
....pridala som mlieko, zahustila múkou....
-
11
...na hustotu lievancového cesta, ktoré som vidličkou ešte prešľahala, nechala asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote,...
-
12
...z cesta som kládla malou naberačkou kôpky primeranej veľkosti do rozpáleného oleja, lievance som z oboch strán opražila do chrumkava a peknej hnedo - červenej farby,...
-
13
....podávala som ich samostatne s horúcim čajom,...
-
14
...inokedy ich podávam ako prílohu ku špenátu a k rôznym zeleninovým a bylinkovým omáčkam, ako napr. kôprovej, pažítkovej, mrkvovej, hráškovej, tekvicovej, cuketovej, paradajkovej, fazuľkovej, karfiolovej, inej alebo ako prílohu k sýtym kyslým smotanovým polievkam,tieto slané lievance sú veľmi chutné, nádherne voňavé po údenej slaninke a po hubách, sú veľmi variabilné, môžete ich rôzne okoreniť, obohatiť bylinkami a rôznymi semienkami, pridala som svoj recept, moju vlastnú variáciu, vašej kreativite sa medze nekladú, ak sa rozhodnete recept vyskúšať, prajem vám Dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu