Lievance zo zemiakov a šampiňónov (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tieto slané lievance robievam najmä v lete ako prílohu k špenátu rôznym omáčkam,
napr. kôprovej, tekvicovej, z cukety, karfiolu, paradajok, žltej a zelenej fazuľky,
zeleného hrášku a podobne alebo ich podávam samostatne po sýtejšej kyslej
smotanovej polievke, pridávam svoj vlastný recept, ktorý si každý môže prispôsobiť
podľa seba, je veľmi variabilný.
60 minút príprava |
5+5 minút na 90-100 °C |
Postup- Uvarila som zemiaky, ošúpala za horúca,nechala trocha vychladnúť,..
- ...zatiaľ som na oleji opražila pokrájanú údenú slaninu a cibuľu,...
- ...ešte teplé zemiaky som pretlačila pretláčadlom na zemiaky, stačí na hrubšie kúsky, netreba úplne na jemno, i ked môžete, my to máme radi takto, ked sú v lievancoch i malé kúsky zemiakov,...
- ...na cibuli a slanine som orestovala šampiňóny pokrájané na drobno, kým sa neodparila všetka tekutina, môžete použiť aj iné huby, aké máte radi vy, zmes som nechala úplne vychladnúť,...
- ...k zemiakom som pridala vajcia,...
- ...soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...vychladnutú zmes opraženej cibule, údenej slaninky a šampiňónov,...
- ...poriadne premiešala,...
- ...pridala som pokrájanú petržlenovú vňať, opäť premiešala,...
- ....pridala som mlieko, zahustila múkou....
- ...na hustotu lievancového cesta, ktoré som vidličkou ešte prešľahala, nechala asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote,...
- ...z cesta som kládla malou naberačkou kôpky primeranej veľkosti do rozpáleného oleja,
lievance som z oboch strán opražila do chrumkava a peknej hnedo - červenej farby,...
- ....podávala som ich samostatne s horúcim čajom,...
- ...inokedy ich podávam ako prílohu ku špenátu a k rôznym zeleninovým a bylinkovým omáčkam, ako napr. kôprovej, pažítkovej, mrkvovej, hráškovej, tekvicovej, cuketovej, paradajkovej, fazuľkovej, karfiolovej, inej alebo ako prílohu k sýtym kyslým smotanovým polievkam,tieto slané lievance sú veľmi chutné, nádherne voňavé po údenej slaninke a po hubách, sú veľmi variabilné, môžete ich rôzne okoreniť, obohatiť bylinkami a rôznymi semienkami, pridala som svoj recept, moju vlastnú variáciu, vašej kreativite sa medze nekladú, ak sa rozhodnete recept vyskúšať, prajem vám Dobrú chuť :-)
|