Lieskovec

andiss - fotkaandiss, 2. augusta 2014
Lieskovec
Foto: andiss

Tento receptík mám od @frezia68. Hneď ako som ho našla, ešte v ten deň som sa doňho pustila. Je bez múky, ľahunký, zdravý a Zobraziť celý popisTento receptík mám od @frezia68. Hneď ako som ho našla, ešte v ten deň som sa doňho pustila. Je bez múky, ľahunký, zdravý a najmä chutný.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g pomleté (ja som mala lieskové, môžu byť aj iné)
3 PL
4 ks
100 g
1 čl
štipka




Postup

  1. 1

    Pomer surovín a niektoré ingrediencie som si pomenila. Žĺtka a bielka si oddelíme do dvoch misiek. Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Bielka do pevnej peny, ja vždy pridám štipku soli, aby sa fajne vyšľahali. K žĺtkam pridáme kokos a premiešame.

  2. 2

    Postupne začíname pridávať pomleté orechy, nie všetky, môžme na dvakrát. Premiešame a pridáme vyšľahané bielka. Opať zľahka premiešame a pridáme zbytok orechov, PDP bez fosfátov a štipku škorice. Všetko dôkladne spojíme.

  3. 3

    Prelejeme do pekáčika vystlaného papierom na pečenie. Pečieme pri 170° asi 30minút, po 15 minútach koláč len skontrolujeme. Neskôr zisťujeme prepečenosť podľa špajle. Keď zapichneme, nesmie sa lepiť. Vychladnutý môžme poliať čokoládou, či potrieť džemom. U nás sa už ledva dočkal rána, to zostala len štvrťka. Sladké nejem často, ale keď už si zamlsať, tak radšej takýto nejaký koláčik.

Diskusia k receptu

frezia68
Milá @andiss :tento recept chválim,podobá sa na môj Makovec (lieskovec nemám v receptoch) a tam ide 200 g maku,200 g orechy,atď.a je tiež výborný.Ale je dôležité,že doma chutilo a že si vymyslela inú variáciu,si šikovná :-) a teda dávam *****
1x andiss
babkamt
Pekný koláč. Orechy mám rada.Odkedy manželovi diagnostikovali cukrovku, pečiem len pre seba . Spravím si do malej tortovej formy z polovičnej dávky.
andiss
@frezia68 jeeej, dakujem !!:-) aj makovec poznam, tam pridavam aj kelimok jogurtu a rozpuceny bananik..
@babkamt dakujem krasne :-)
mariamka
nepeciem casto, ale toto si ulozim a prilezitostne vyskusam, varis a pises ako profik, sikulka :) a mily nazov aj 3D uvodny obr. , peknee, nech sa dari :)
jamarlen
mne sa zdá, že kokos prehluší jemnú chuť lieskovcov….
andiss
@jamarlen ja som si to spociatku tiez myslela, ale bol to iba taky kokosovy nadych a stale bola citit chut orieskov, nakolko pustiki svoj " tuk " ;))
evanaaa
@andiss , je to aj pre mňa dobré, už aj z toho dôvodu, že tam nie je múka a nie je to sladené cukrom. A hlavné je, že mám orechy, oriešky, ap. rada. Už je v KK.
marianne
ten sa paci aj mne,myslim,ze lieskovce su nan ako stvorene...
andiss
@marianne som rada, povodne som chcela z mandli - pomletych, ale v rakusku som omylom zobrala pomlete lieskovce :)) myslim, ze to bola ale spravna "chyba"..
danila
Vyskúšala som tvoj koláčik v obidvoch verziách - lieskový aj mandľový, obidva sú fantastické.Ani nevieš ako si ma potešila týmto receptom, konečne si môžem pomaškrtiť bez výčitiek. Zamenila som brezový cukor za stéviu.Keďže sa prášková stévia nedá tak krásne vyšlahať so žĺtkami, pridala som 4 lyžice minerálky, koláčik bol ešte viac nadýchaný.Mandľový som potrela rozpustenou horkou 70% čokoládom a posypola lupienkami mandlí.Formu som vysypala kokosom.Možno ešte vyskúšam s makom alebo kokosom.Ešte raz ďakujem za vynikajúci recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia