Liečivý čaj na zahriatie fotorecept

dobizu - fotkadobizu, 30. augusta 2010
Liečivý čaj na zahriatie (fotorecept)
Foto: dobizu

Tento čaj robím v zime, keď sa potrebujem zohriať, ale hlavne vtedy, keď mám pocit, že na mňa lezie nejaká chrípka. Klinčeky a škorica Zobraziť celý popisTento čaj robím v zime, keď sa potrebujem zohriať, ale hlavne vtedy, keď mám pocit, že na mňa lezie nejaká chrípka. Klinčeky a škorica majú protizápalové účinky a navyše rozprúdia krv a dobre zahrejú organizmus.

2
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
10 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny.

    Liečivý čaj na zahriatie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu dáme variť do hrnca, pridáme 10 klinčekov a lyžičku (zarovnanú) škorice.

    Liečivý čaj na zahriatie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Od začiatku varenia povaríme asi 5 minút, potom čaj necháme ešte 5 minút odstáť.

    Liečivý čaj na zahriatie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čaj precedíme a nalejeme do pripravenej šálky. Podľa chuti pridáme citrónovú šťavu a osladíme medom. Popíjame ešte teplý. Dobrú chuť a na zdravie!

    Liečivý čaj na zahriatie (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kucharronald
Práve takýto robím aj ja :) Niekedy pridám aj sušený, nejaký bylinkový čaj....predávajú napr. proti astme alebo aj proti iným chorobám... :) Ale aj tvoj čajík určite je výborný...dnes vyskúšam :)
klaura
voňavý a dobrý ... už sa parí zo šálky ...
bedrunka
Zbožňujem vôňu škorice a klinčekov a preto ich pridávam kde sa dá: do čaju, do vína, do kapusty ku mäsu, do kompótov, do ryže, do paradajkovej kapusty a i.
babi
hneď si ho idem uvariť,v tomto upršanom a chladnom dni, sa bude hodiť
22janka22
V našom super podkroví je v lete 40 stupňov a akonáhle sa trochu ochladí tak je tu chladnejšie ako vonku a keďže momentálne sú chladnejšie dni tak tu máme 13 stupňov, takže tento geniálny a chutný čajík mi príde naozaj veľmi vhod. Ďakujem!
sjuz
ja pridávam ešte postrúhaný zázvor - čajík je naozaj výborný na zahriatie:), a liečivý...práve teraz by sa mi zišiel niekto, kto by mi ho uvaril....keď ležím chorá v posteli...:)
marika33
jajjj, super veru fantasticky čajikkk , už aj teraz by som si hned šlaku čaju urobila
dobizu
Je naozaj výborný a neraz mi pomohol od začínajúcej bolesti v krku - najmä klinčeky pôsobia ako prírodné antiseptikum a antibiotikum a škorica má tiež protizápalové účinky.
alexdidi
veľmi sa ochladilo...už aj si idem uvariť tento čajík...a skúsim pridať aj ten zázvor podľa Sjuz....
sovka62
Manžel má horúčku aj po troch dňoch na antibiotikách, takže čaj sa už varí. Veľmi dúfam, že pomôže a zajtra ho navarím aj vnučkám. Všetci sme sa vrátili prechorení z Chorvátska, kde sa tak schladilo, že si také počasie ani Chorváti nepamätajú. Tak vďaka za recept.
dobizu
Milá @sovka62 , dúfam, že aspoň trochu zmierni ich príznaky a prispeje k vyliečeniu. Teraz je také nepríjemné počasie a myslím, že aj tu môžeme čakať nápor chorôb - najmä keď začal školský rok, medzi deťmi sa to potom len tak šíri. Čajík, keď som už chorá, pijem 2-3krát denne, vždy sa varí čerstvý, nie do zásoby. Ako prevencia stačí 1-krát za deň. Inak dobre sa po ňom aj potí, takže vypiť a zaľahnúť do postele!!! :-) Prajem skoré vyzdravenie, aby ste sa mohli tešiť zo sľubovaného babieho leta - dúfam, že príde, milujem krásnu jeseň plnú farieb! Myslím na vás!
bozulka
Recept zakladám,mne by sa tam páčilo aj trošku domácej slivovice,to mám vyskúšané,určite zaberie.
dobizu
@bozulka - jeden známy sa lieči len tak - keď cíti, že naňho lezie nejaký ten neduh, uvarí si čaj s medom a slivovicou, vypije, poriadne sa vypotí a na druhý deň mu nič nie je... Ja to neskúšam, alkohol nepijem žiadny, ale mnohí majú s tým dobrú skúsenosť :-) Moja kolegyňa si do tohoto čaju odo mňa pridáva víno - nevarí to, pridá ho do šálky 2-3 PL...
ribizek
Je to úžastný čaj. Ja tak teraz "liečim" seba skoro každý deň. Chutí mi to kulinček ako varené vínko. :)))))
dobizu
@ribizek - :-) aj to tak vonia!!! Ja tiež teraz "fičím" na tomto čajíku - prevencie niekdy nie je dosť a po vyše mesiaci v škole už na mňa útpočili všelijaké detské bacile - tie vedia človeka skoliť ešte skôr ako tie naše dospelácke!!! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia