Levanduľová bábovka fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 1. augusta 2011

Vždy sa mi páčila vôňa levandule a v kuchyni som ju, už používala, ale levandušová bábovka, to je už niečo iné. Tento recept som Zobraziť celý popisVždy sa mi páčila vôňa levandule a v kuchyni som ju, už používala, ale levandušová bábovka, to je už niečo iné. Tento recept som našla u jednej českej blogerky Very, keď som rozmýšlala ako použiť levanduľu v niečom sladkom.

10
porcií
15 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
200 g
100 g
200 g
170 g alebo biely
4 ks
4 ČL
1 balenie
1 hrsť
na poprášenie




Postup

  1. 1

    Na úvod chcem povedať, že hrsť levandule bolo u mňa takéto množstvo, čo celkom stačilo aby som mala v každom kúsku bábovky aspoň pár kvietkov. Môžte použiť aj sušené, ale čerstvé sú lepšie a teraz je levanduľa snáď všade :) Do cesta môžte pridať aj kvapku levanduľového éterického oleja, mal by pekne bábovku prevonať. Moja bábovka bola bez éterického oleja a aj tak krásne voňala po levanduli.

    Levanduľová bábovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si vymiešame maslo s cukrom, aby v hmote neboli kryštáliky cukru.

    Levanduľová bábovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhej miske si vymiešame vajíčka, aspoň tak aby sa ich objem zdvojnásobil.

    Levanduľová bábovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obidve hmoty po vymixovaní by mali vyzerať takto. Zlejeme ich dokopy a pridáme tvaroh, hladkú aj polohrubú múku, kypriaci prášok a vanilkový cukor. Všetko spolu dohladka vymixujeme.

    Levanduľová bábovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme hrsť levandule, ale nemixujeme len jemne varechou vmiešame. Bábovkovú formu si vymastíme a pomúčime. Vlejeme do nej cesto a pečieme pri 180 °C 45-50 minút. Upečenú bábovku nechajte minimálne 10 minút vo forme, potom ju vyklopte a krájajte až vychladenú.

    Levanduľová bábovka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tuscany
Levanduľa určite do kuchyne patrí a myslím že je podceňovaná. Ja som jedla levanduľovú čokoládu z brazílie a bola vynikajúca. Nedávno som podobnú kúpila aj v jednom nemenovanom supermarkete, ale nebolo to celkom ono. Čo sa týka tejto bábovky, určite vyskúšam. Už len predstava tej vône pri pečení :)
marcy
čaj s levanduľou v zmesi je vynikajúci,olej s macerovanou levanduľou tiež,ale toto je zaujímavé...zopár tŕsov mi ešte kvitne :o)
alexdidi
Vôňu levandule mám veľmi rada, ale je tam cítiť aj jej chuť? Tiež ma zaujal tento recept v júlovom čísle Apetítu, ale ešte som sa nedostala k jej upečeniu.
pumaamravec
@alexdidi levanduľa tam naozaj vynikne, krásne po nej voní celá bábovka, a cítiť v nej aj chuť levandule, ako bude intenzívna závisí od toho koľko jej tam hodíš :) Mne stačila táto hrsť :)
vierik
Veľmi pekná a zaujímavá bábovka,ešte mi tuším kvitne vyskúšam...:-)
domci4
krásna bábovka :) mňam...môžem poprosiť aký je to blog?
alexola
@pumaamravec dnes som si kúpila levanduľu, ale just je na nej napísané DO NOT EAT. je to klasická levandula angustifolia, tak neviem, či je to nevhodný druh alebo nás pestovateľ chce odradiť od takejto dobroty! :)
pumaamravec
@alexola tak to mi je luto, ja som zatial levandulu mala len na zahrade alebo som si ju pestovala v kvetinaci a bola normalne jedla, tak neviem preco prave na tej tvojej je toto napisane, ale snad coskoro najdes tu spravnu a ochutnas:)
lucylee
Aj ja som si vcera kupila levandulu kvoli receptom tu na vareche a je na nej tak isto napisane DO NOT EAT! Asi hodim do diskusie temu, snad niekto poradi.
vimar
dievčatá, kupovali ste tú levanduľu v lekárni? pokiaľ kúpite sušenú levanduľu (čaj) v lekárni, tak by s konzumovaním asi nemal byť problém...
vevnisko
kedže som levanduľu nezohnala musela som improvizovať...namiesto nej som prihodila kúsky čokolády a priliala troška mlieka (cesto sa mi zdalo tuhé), práve som ten môj výtvor vyklopila a odrezala si kúsoček a musím uznať že lepšiu bábovku som ešte neupiekla :D super receptík ...
pseudocognac
Trstinovy cukor moze byt aj biely aj hnedy, presne tak ako cukor z cukrovej repy, medzi cukrom z cukrovej repy a z cukrovej trstiny NIE JE NIJAKY ROZDIEL.
2010
@pseudocognac z cukrovej repy nemoze byt hnedy cukor , Z REPY JE LEN ZAFARBENY NA HNEDO na rozdiel od trstinoveho.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia