Lekvárove koláče

Autor receptu: olinecka

Tak tieto koláče mi pripomínaju moje školske časy,kedy nám ich mamka piekla do školy.Začal školsky rok ja som upiekla pre nás a moje vnúčatá.

12-14 ks
porcií
50 minút
príprava
25-30 minút
na 190-200 °C

Postup

  1. Do väčšej misy dáme preosiatú múku ,do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme nakysnuť.K múke pridáme kvások,cukor,soľ podľa seba,vajcia,žltky,olej ,rum nemusí byť,citrónovú šťavu.Varechou vypracujeme vlačné cesto,aby sa nám robili bublinky,vrch cesta posypeme múkou zakryjeme.Dáme na teplé miesto vykysnuť asi pol hodiny.
  2. Nakysnuté cesto dáme na pracovnú pomúčenu dosku.
  3. Cesto rozvaľkame na hrúbku 2,5-3cm a väčšim hrnčekom si vykrajame kolieska.Menším hrnčekom vtlačíme v strede cesto a tak si urobíme stred .Do stredu dáme lekvár a zo zmäknutého masla ,múky,cukru si urobíme posýpku.Posypeme lekvár , koláče potrieme maslom a rozšľahanym žltkom.
  4. Dáme do predhriatej rúry na 190 stupňov piecť 15 minútt .Po 15 minútach rúru dáme na 200 a dopečieme do zlatista.Po upečeni horúce potrieme olejom vydržia dlhšie mäkké ,keď zostanú. Koláče môžme plniť tvarohom,orechami,makom každý podľa seba.Vrch posýpeme práškovym cukrom nemusíme.