Lečo môjho otca fotorecept

evusik - fotkaevusik, 19. augusta 2011
Lečo môjho otca (fotorecept)
Foto: evusik

Prvá polovica ľudí ktorí sa na toto pozrie povie: Aké hrozné! a druhá povie: Aké nezdravé! a ja a môj otec: Ale aké dobré!!!!

15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Náš otecko nemá rád rajčiny, preto mu mama robievala lečo bez rajčín. Na jeho výrobu potrebujeme len tri suroviny. Jedinou podmienkou je aby paprika bola štipľavá, čím viac tým lepšie.

    Lečo môjho otca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cibuľu, papriku a slaninu nakrájame, dáme do panvice, všetko naraz, a sprudka opražíme, len toľko aby slanina pustila trochu masti

    Lečo môjho otca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a dusíme. Nesolíme, nekoreníme. Takto zelenina vyzerá po jednej hodine, potom odokryjeme, osolíme, okoreníme a za občasného premiešania a pri nízkej teplote pokračujeme...

    Lečo môjho otca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto lečo vyzerá po 1,5 hodine

    Lečo môjho otca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a takto po dvoch hodinách.

    Lečo môjho otca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame so Žemličkovým chlebom. Lečo, aspoň to moje je veľmi, veľmi štipľavé, cibuľa skaramelizovaná, slaninka vypečená, šťavička ktorú vytierame chlebíkom priamo s panvice fantastická :-) mňam

    Lečo môjho otca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Robím si ho raz do roka, ako pripomienku mojej mamy :-)

Diskusia k receptu

ketty3811
zaujímavé lečo.Musí byť chutné,keď sa tak dlho pripravuje.:-)
katka78
2 hodiny ma síce zaskočili, ale podľa fotiek to vyzerá tak dobre, že mi to za tú dlhú prípravu stojí! Určite vyskúšam.
katka78
2 hodiny ma síce zaskočili, ale podľa fotiek to vyzerá tak dobre, že mi to za tú dlhú prípravu stojí! Určite vyskúšam.
evusik
@katka78 je to dlhá doba, ale ja som v podstate ani nevedela, že čosi robím... keďže sa to robím na úplne slabom ohni netreba to takmer vôbec kontrolovať a prvú hodinu ani miešať :-)
jerica
také "lečo"nepoznám len ako si to obzerám určite by som si prišla na svoje,to ľúúúbim len tak naložiť na chlebík a mastička by stekala po ruke,ja si prstom dám domácu masť mňam,zbohom choleserol :-(
jerica
že by to bola slanina? mám pocit že to je vydarená krásna ORAVKA:-))
evusik
jasné, máš pravdu - vydarený kúsok :-))))
klaura
no ale toto ... dobrotka to musí byť ...
tatranka
Takéto niečo mám veľmi rada .Pripečenú slaninku,cibuľku papričku.Aj manžel si pochutná.Urobím,vyskúšam.Len tá doba spracovania ma miatne.No nejako si to vymyslím.
hubata
Môj otec tiež neľúbil paradajky a mama jemu odobrala z panvice len udusený paprikový základ a udrela do neho vajíčko. Takže on jedol len paprikové lečo.
Takéto pripečené lečko dávam k pečenému mäsku a zemiakom, alebo v prírode s chlebíkom. Máš pravdu je to paráda a tá vôôôôôňa !!!!
abdul
Fantastické. Nádhera. A cholesterol nech si trhne nohou.
wiwia
Tiez je to oblubene sobotnajsie jedlo mojho otca :) Presne take iste ale dava do toho aj huby :)
renama
raz za čas aj nezdravé je zdravé......mňam až mi sliny tečú, pošlem muža na slaninku a máme večeru :)
evusik
a to som sa bála tento recept vôbec uverejniť, že ma znesiete pod čiernu zem.... ale čo už,občas netreba myslieť na cholesterol a dopriať si aj niečo nezdravé ale také dobré.... aj so slaninkou, alebo klobáskou .-)
sovka62
Pomooooooc! Musím odolať, potrebujem aspoň trošku zhodiť! Napriek tomu by som sa do toho pustila už aj, ale z troch surovín mi chýba slanina (tú nemôžem mať v zásobe, má akúsi krátku trvanlivosť, vždy keď sa objaví v chladničke, do dvoch-troch dní zmizne, že by Coperfield?). Tak ešte budem odolávať (kým sa dostanem po tú slaninu).
eunika
Nie,nie,nie,ale ten žemličkový chlebík vyzerá fantasticky:-)
bejaja
mňam, dala by som si, slinky sa zbiehajú na tú dobrotku a čo tam po cholesterole, raz začas sa môže zhrešiť:)))
katka78
Výborné jedlo, včera som varila, odporúčam! Nádherná vôňa, ešte lepšia chuť!
katka78
@tatranka aj mňa najskôr zaskočila tá dlhšia doba prípravy, ale ako mi potom napísala aj @evu šik (až teraz som to čítala), tak človek ani nevie ako to ubehne. Tá prvá hodinka - robí sa to samo, na miernom ohni, netreba ani miešať, pustí si šťavu, neprihorí.
jozka2
peave som to robila,mala som doma 2 zelene a 3 cervene papriky tak som to skusila,nedavala som vobec stiplavu paprika/tu si nemozem dovolit,ale v druhej faze som pridala 2 Pl ,,Ajvar' ten je troche stiplavy,poviem vam,zrejme ta cervena paprika v spojeni s ajvarom dodala uzasnu chut,no to je vyborne na sendvic s hl.salatom paradajkou, platkom cibule a kysl.uhorky este teple na otoastovany sendvic ci bagetu.Vdaka za recept.
evusik
@jozka2 spravila si mi veľkú radosť .-) aj veľkú chuť som dostala asi zajtra aj ja urobím... ďakujem, že si vyskúšala :-)
jozka2
evusik,robila som to prvy no nie posledny krat,da sa to obmienat fantazii sa madze nekladu,neurobila som ich az tak do sucha,nechala som tam troche viac stavy a rozmyslala som ak dostanem navstevu,ze pred dokoncenim dam na vrch vajicka ako hniezda a zakryjem aby sa zatiahli na volske oka,vies si predstavit tu dobrotu?Bude to aj dekorativne aj veeelmi chutne.
evusik
@jozka2 tvoj postoj sa mi veľmi páči... varenie je presne o tomto, nechať sa inšpirovať, prispôsobiť si podľa seba, doplniť tak, že vznikne niečo nové :-) ja tiež tak varím, keď sa mi niečo páči už sa mi v hlave točí čo by sa s tým dalo ešte urobiť :-) super :-))))
jozka2
@Evusik robim znovu tu papriku tvojho otca.Kupila som bocik z ukrajinskej delly,ked som ho tam videla nemohla som odolat a reku toto bude na tu dobrotu podla teba.Kupila som aj cerstvu klobasu stiplavu a nestiplavu,tu som dala do Mastertoaster upiect na 200 st.C,ale nie do uplna iba aby sa zbavila aspon trochu masti a polozim to este dusit po osoleni papriky na vrch na dalsiu hod.no to budu hody od vydumu sveta,uz sa tesi aj moj muz na to,vdaka za inspiraciu.
evusik
@jozka2 dobre si to vymyslela, v tomto upršanom, chladnom počasí si určite pochutíte :-)
kukulienka71
@evusik , ja mám papriku s vajcom neskutočne rada, aj dnes som ju mala na večeru. Keď som bola tehotná, nevedela som sa jej dojesť:-)) u nás na dolniakoch je to časté jedlo a veru bolo obľúbené aj u môjho otca. Ale v tejto úprave ho nepoznám, práve dnes som si kúsok slaninky dala aj ja, inak nezvyknem. Musím to vyskúšať aj po tvojom. Inak, ja zvyknem takto papriku, keď už je mrňavá ,odkladať podusenú do polomäkka na cibuli ako zaváraninu, horúcu do fliaš a do suchého dunstu. Celé vreco poslednej papriky tak kupujem za babku. V zime je to rýchle jedlo, len vajíčko tam švacnem a čerstvý čierny chlebík k tomu...@jozka2 si tiež popustila uzdu fantázii, super!
evusik
@kukulienka71 my tiež kupujeme na trhu takú poslednú papriku za lacný peniaz, ja väčšinou dávam do mrazáku....
narobili ste mi tu chute... zajtra si urobím aj ja...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia