Ľanové maslo

veganmerci - fotkaveganmerci, 9. marca 2014

Toto sladké "maslo" sa dá použiť napr. do koláčov alebo aj len tak na chlieb. Mne osobne veľmi chutí, najčastejšie si ho dávam na Zobraziť celý popisToto sladké "maslo" sa dá použiť napr. do koláčov alebo aj len tak na chlieb. Mne osobne veľmi chutí, najčastejšie si ho dávam na domáci chlieb. Vyskúšajte, určite neoľutujete!

7 minút
príprava

Suroviny

45 gramov
15 gramov
2 lyžice
3 lyžice (alebo med)




Postup

  1. 1

    Nasypeme si do mlynčeka ľanové semiačka. Môžte pridať aj slnečnicové (ako som aj ja dala) alebo akékoľvek iné semiačka, podľa vašej chuti.

    Ľanové maslo - obrázok 1
  2. 2

    Pomelieme semiačka. Presypeme si ich do misky a pridáme olej a agáve (alebo med).

    Ľanové maslo - obrázok 2
  3. 3

    Všetko poriadne premiešame a hotovo! Môžme natrieť na chlieb alebo použiť do koláča. Ak vám ostane, stačí ho dať do chladničky. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

safran
ak by olej dokázal zostabilizovať jeho liečivé účinky, bolo by to skvelé...
pipsik
sv.hildegarda pise,ze lan nie je vhodny pre cloveka nakolko odburava mineraly z tela...
safran
@pipsik je to pre mňa nová informácia, ale hádam ako všetko, treba poznať podstatu a vedieť množstvo, aby človeku poslúžilo a neublížilo
valeri
Super recept, ale musím prečítať niekde, ako je to s tým pomletým ľanovým semiačkom
jamarlen
také tahíni, dá sa aj z maku, vlašských, či lieskových orechov….
máme radšej na slano - miesto medu horčica:)
amalka
pomlete lanove semienka treba skonzumovat do 10 max 20 min inak sa stavaju jedovate
jatanika
@amalka , ja som našla opačné tvrdenie: Stabilita mastných kyselín (alfa-linolénovej), vitamínu E a lignanov je neuveriteľne veľká. Zomleté semeno ani po 300 dňoch uskladnenia pri izbovej teplote zásadne nezmení obsah týchto látok a chuťové vlastnosti ostávajú zachované tiež. Je to pre veľký obsah antioxidačných látok. Ľanový olej, naopak, oxiduje a horkne pomerne rýchlo a preto by mal byť od okamihu vylisovania balený v tmavej fľaši a uskladňovaný v chlade.

Zdroj:  www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...
staja
MUDr. Bukovský zase tvrdí, že sa má pomleté semienko uchovávať v chladničke.
safran
@veganmerci , ospravedlňujem sa za preklep vyššie v nicku, ani ja nikoho nechcem strašiť, každý nech si robí, čo chce, ale súhlasím s @amalka , kvôli rakovine hrubého čreva v rodine toho mám naštudovaného skutočne hodne a áno, ani ľanový olej si nekupujte v obchode, kde ho nedržia v chladiacej vitríne @staja , nechcem znevažovať rady pána dr. Bukovského, ale tiež sa predvčerom dozvedel, že tmavá čokoláda môže byť zdravá, po tom, čo ju roky zatracoval...
elixir
Mleté ľanové semiačka mám doma, kúpila som v bio obchode, kde sa len tak povaľovali na regáli a teraz sa tak povaľujú u mňa na polici. :)
Včera akurát som pozerala reláciu, v ktorej foodwatch varoval pred horkou čokoládou...ľudia po nej siahajú, lebo má menej cukru ako mliečna... no horká údajne zas obsahuje viac kadmia, ktoré má poškodzovať najmä obličky... vraj čím viac kakaa, tým viac kadmia.
Ja sa v tomto do detailov nevyznám, môžem len veriť, triediť si informácie, ktoré mi povie niekto iný... Ale myslím, že netreba potravu prehnane riešiť, nemáme šancu si pri každej ingrediencii overiť, ako je pestovaná a akú "pridanú hodnotu" do seba kade tade ponaberá...
Napríklad som sa ešte dozvedela, že väčšina trvanlivých syrov sú na okrajoch ošetrované Natamycinom, látkou, ktorá sa používa vo farmakológii v krémoch proti kožným plesniam... takže pri trvanlivých syroch sa vraj oplatí orezávať kôrku.
No proste "sranda"...
gabriele
@safran ... pana Bukovskeho osobne poznam a nemyslim si, ze by sa bol predvcerom dozvedel o zdravotnych ucinkoch horkej cokolady...mozes si precitat niektore z jeho knih...tam je to cierne na bielom...
-ak je lanovy olej uskladneny v obchode na policke, je viac ako pravdepodobne, ze v nom prebehla oxidacia tukov... taky olej moze organizmu skor poskodit ako mu prospiet...ale lanove semienka cerstvo zomlete a ulozene napr. v sklenom pohari v chladnicke su urcite zdraviu prospesne...samozrejme v primeranom mnozstve...
veganmerci
@safran a všetci ostatní :) veľmi ma teší že už pri mojom 2. recepte sa rozbehla takáto diskusia. Osobne si myslím že je hlúposť že by zomeleté ľanové semiačka po 10 min strácali liečivé vlastnosti. Nepátrala som po tom ani nemienim, mne osobne ľanové semiačka veľmi pomohli/pomáhajú. Zoberme si napríklad takú zeleninu na pare. Spravíte si ju na večeru a čo ostane dáte do chladničky. Myslím že na druhý deň bude mať určite menej vitamínov, dokonca už po tepelnej úprave sa zmení, takže je zbytočné rozoberať či stráca alebo nestráca liečivé účinky. Každé ovocie, zelenina, obilniny atď strácajú svoje živiny po úprave a či pri dlhodom skladovaní.
mijaita
V mexickém Chiapasu jsem na trhu objevila vonavy, chutove vynikajici prasek. Nechapaly ženy, proč jsem z něj tak nadšená a na můj dotaz co to je, mi ukázaly na pražená dýňová semena :-) obrázku jsou ta semena a indiánka stojí u pytle s mletými. Koupila jsem, vyzkousela do jidla, utrela s máslem. Výborné. A tak si myslím, že k těmto v receptu je přidám také (už si je musím upraži a umít sama) a určitě nedám do oleje, ale do másla. Je to lahůdka !



marika21
Ľanové semienka používam celé do jogurtu. Myslím že mi robia dobre, sú celkom chutné v jogurte, nemusím ich podrviť.
jujoska
@marika21 ak davas cele lanove semienka, mas z nich len uzitok taky, ze posobia ako cistic alebo kefa na creva. Ak ich podrvis, ziskas okrem tejto cistiacej schopnosti vsetky prospesne latky , ktore obsahuje semienko a je ich pomerne dost
dolyna
jatanika, máš pravdu aj ja to tak viem, i keď si pre istotu meliem ľanové semienko vždy iba na okamžitú spotrebu. Denne užívam ľanový olej iba z chladničky a v tmavej sklenici a ešte v papierovej krabičke. Áno, ľanový olej je fantasticky zdravý, ale za tepla a pri svetle rýchlo degraduje a tak sa stáva škodlivým. Ďakujem za link.
cathyc
meď je konzervantom pomletého ľanu či konope, takže sa tieto nestávaju toxickými ako pri dlhšom styku so vzduchom, dlhším sa myslí viac ako 15 min. Takže ak sa tam pridá med namiesto agave, tak je to v pohode.
safran
@cathyc , nová info pre mňa, med ako stabilizátor... ďakujem, idem popátrať
amata
ked lanovy olej ochutname a stipe na jazyku,tak uz nie je vhodny na konzumaciu!!! inak kvalitny lanovy olej ma velmi kratku zaruku,asi len 2 mesiace..po otvoreni skonzumovat co najskor, a treba kupovat mini balenia.
1x safran
martamm
Ja si lanove semienka pomeliem tesne pred konzumaciou, davam do jogurtu, tiez som citala ze takto maju najlepsie ucinky pre ludsky organizmus.