Kysucké kapustníky

aromina - bez fotkyaromina, 5. decembra 2012

Tento recept som získala pri návšteve skanzenu Kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke na akcii Kuchyňa starých materí, kde ženičky pečú tieto kapustníky Zobraziť celý popisTento recept som získala pri návšteve skanzenu Kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke na akcii Kuchyňa starých materí, kde ženičky pečú tieto kapustníky spolu s poleníkami na a v starých peciach v starých dreveniciach. Je to úžasné, keď Vám roztopené maslo, ktorým je natretý polesník steká po prstoch a tieto kapusníky v ničom nezaostávajú. Neviem pridávať fotky, toto je môj prvý recept, snáď sa to naučím robiť. Takže zatiaľ dobrú chuť.

Suroviny

1 kg
7 dl
1 ks kocka
1 ČL




Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások z trocha vody, cukru, hladkej múky a kvasníc. Keď kvások vzíde pridať do preosiatej múky, v ktorej je už premiešaná soľ a dolievať vlažnú vodu - podľa potreby. Vypracovať cesto, ktoré necháme vykysnúť.

  2. 2

    Plnka : kyslá kapusta, údená prerastená slaninka + môže byť aj kvalitná klobáska, 1 až 2 uvarené zemiaky, cibuľa, bravčová masť. Postup : Opražiť slaninku + môže byť aj spolu s klobáskou a cibuľkou, aby bolo všetko pekne prepražené. Pred koncom dávam kmín, keď sa troška opraží, vynikne jeho chuť. Ak je málo výpeku, môže sa pridať bravčová masť. Následne pridať pokrájanú kyslú kapustu (to už podľa svojej chuti buď viacej kyslú alebo ju prepláchnuť).Zamiesať a nechať trochu podusiť. Odstaviť a do polovychladnutej masy pridať nastrúhané zemiaky. Zmiešať a okoreniť podľa svojej chuti (majorán, čierne korenie prípadne ak je plnka malo slaná i soľ). Suroviny na plnku nedávam v hmotnosti, každý podľa svojho. Robím jej viac, lebo je dobrá a dá sa jesť aj sama. Cesto po vykysnutí vyváľkať a pokrájať na štvorce, plniť plnkou. Zabaliť do batôžka, nechať znova troch podkysnúť. Pred pečením môžme popichať vidličkou.

  3. 3

    Pečenie : sú 3 druhy pečenia : 1. piecť na masťou vymastenom plechu a pred pečením potrieť masťou, po upečení sa znova potrú masťou (ja ju po upečení potriebam výpekom z ďalšej slaninky, ktorú si medzitým opražím), 2. alebo sa vyprážajú ako šišky, 3. alebo sa pečú suché na platni sporáka a následne sa potierajú.

Diskusia k receptu

mijaita
@aromina v surovinach pises ze mouka polohruba, v postupu hladka. Oprav, prosim, recept je krasny a skoda, ze nemas foto.
marianne
@aromina jedla som ich v Novej Bystrici u kamaradky,su naozaj uzasne..ona ich robila presne takto ako aj ty,ale este aj na iny sposob: ako strudlu a trosku aj na sladko boli....obojaky sposob je vyborny....
orchidea
mne sa najviac páči ten prvý spôsob pečenia...:) ale celý recept ma zaujal, ukladám si...
havino
poznám a robievam ich teraz v zime pravidelne, niekedy len kapustové so slaninou, alebo s údeným mäsom,alebo aj so zemiakmi s kyslou kapustou
aromina
pre@majaita tá hladká múku ide iba do prípravy kvásku, nie do cesta, tam je, ako som uviedla, polohrubá
weronikaxxx
jeej :-)......... tento recept nepoznám, ja robievam len tie plané polesníky :-), zato kapustníky s klobáskou a slaninkou vyzerajú už bohatšie jedlo...
Tieto recepty sú super.... kto raz ochutná.... hmmmmmmmm :-)
ďakujem, určite budem skúšať.... a ohurovať kysuckým jedlom :-))))))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia