Kysucké kapustníky

Autor receptu: aromina

Tento recept som získala pri návšteve skanzenu Kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke na akcii Kuchyňa starých materí, kde ženičky pečú tieto kapustníky spolu s poleníkami na a v starých peciach v starých dreveniciach. Je to úžasné, keď Vám roztopené maslo, ktorým je natretý polesník steká po prstoch a tieto kapusníky v ničom nezaostávajú. Neviem pridávať fotky, toto je môj prvý recept, snáď sa to naučím robiť. Takže zatiaľ dobrú chuť.

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások z trocha vody, cukru, hladkej múky a kvasníc. Keď kvások vzíde pridať do preosiatej múky, v ktorej je už premiešaná soľ a dolievať vlažnú vodu - podľa potreby. Vypracovať cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Plnka : kyslá kapusta, údená prerastená slaninka + môže byť aj kvalitná klobáska, 1 až 2 uvarené zemiaky, cibuľa, bravčová masť. Postup : Opražiť slaninku + môže byť aj spolu s klobáskou a cibuľkou, aby bolo všetko pekne prepražené. Pred koncom dávam kmín, keď sa troška opraží, vynikne jeho chuť. Ak je málo výpeku, môže sa pridať bravčová masť. Následne pridať pokrájanú kyslú kapustu (to už podľa svojej chuti buď viacej kyslú alebo ju prepláchnuť).Zamiesať a nechať trochu podusiť. Odstaviť a do polovychladnutej masy pridať nastrúhané zemiaky. Zmiešať a okoreniť podľa svojej chuti (majorán, čierne korenie prípadne ak je plnka malo slaná i soľ). Suroviny na plnku nedávam v hmotnosti, každý podľa svojho. Robím jej viac, lebo je dobrá a dá sa jesť aj sama. Cesto po vykysnutí vyváľkať a pokrájať na štvorce, plniť plnkou. Zabaliť do batôžka, nechať znova troch podkysnúť. Pred pečením môžme popichať vidličkou.
  3. Pečenie : sú 3 druhy pečenia : 1. piecť na masťou vymastenom plechu a pred pečením potrieť masťou, po upečení sa znova potrú masťou (ja ju po upečení potriebam výpekom z ďalšej slaninky, ktorú si medzitým opražím), 2. alebo sa vyprážajú ako šišky, 3. alebo sa pečú suché na platni sporáka a následne sa potierajú.