Foto: sonulienka
Skúšala som nový recept.
príprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
25 g |
|
50 g |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
50 g |
|
trocha |
|
Náplň: | |
50-100 g |
|
3 PL |
|
220 g alebo orechy |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Nefotila som suroviny. Vymiešame si strojom alebo ručne dobre vypracujeme cesto nasledovne: Do stroja dáme vlažné mlieko do ktorého sme rozšľahali žĺtka a rozpustené maslo.Potom dáme múku do ktorej sme dali cukor a trochu soli a na koniec kvások. Cesto dobre vypracujeme asi tak 10 minút.
-
2
Vyšľaháme si bielka ktoré pridáme do cesta a ešte to spolu spracujeme.Treba ešte trochu podľa potreby pridať múku aby sa cesto s bielkami dobre spojili.
-
3
Cesto vypracované a necháme 1 hodinu kysnúť.
-
4
Cesto je vykysnuté.
-
5
Rozdelíme si na dve polovice. Každú ešte rozdelíme na 4-časti.
-
6
Pripravíme si plnku. Maslo rozpustíme, pridáme med, zomelieme si mak alebo orechy a pripravíme si škoricový cukor.
-
7
Rozvaľkáme si 1-cesto
-
8
Potrieme rozpusteným maslom a medom.
-
9
Posypeme makom.
-
10
Ešte škoricovým cukrom.
-
11
Položené druhé cesto.
-
12
Všetko zopakujeme až budeme mať na sebe všetky štyri cestá. Potom cesto rozkrojíme asi 3 cm od stredu necháme nerozkrojené na osem častí.
-
13
Potom každú časť ešte nakrojíme na obidvoch stranách po 2x a nakrojené časi skladáme do vnútra a aj spodnú časť zahneme do vnútra.
-
14
Takto si poskladáme koláč. Ale odporúčam to rezať a skladať rovno na plechu na pečiacom papieri nie na fólii ani na pracovnej doske zle sa to prenáša. Poskladaný koláč tento som skladala na pracovnej doske tak sa mi zle vyformoval keď som ho prenášala.
-
15
Toto je druhé cesto to som skladala na plechu.
-
16
Upečené prvé cesto.
-
17
Upečené druhé cesto.
ked raz budem na dochodku vyskusam :)))