Kysnuté pagáče so syrokrémom fotorecept

monnikka - fotkamonnikka, 29. apríla 2013
Kysnuté pagáče so syrokrémom (fotorecept)
Foto: monnikka

Starý rodinný recept.

Suroviny

1 kg
150 ml
600 ml
50 g alebo 1 sušené
3 KL
2 ks
4 ks
125 g
350 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku, olej, mlieko, droždie, soľ, vajcia vypracujeme /ak máme droždie čerstvé, tak spravíme kvások: v mlieku rozmiešame trochu múky,rozdrobené droždie a malú lyžičku kryštál. cukru a necháme vykysnúť, potom kvások pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime/. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.

    Kysnuté pagáče so syrokrémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto rozdelíme na dve časti / nie je to nutné, ale lepšie sa pracuje s menším cestom/ vyvaľkáme a nastrúhame polovicu uvarených zemiakov a poskladáme:preložíme ľavú stranu a potom na to pravú stranu.

    Kysnuté pagáče so syrokrémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom preložíme zo spodu nahor a na to preložíme zvyšnú časť cesta, tak isto postupujeme s druhou polovicou cesta, takto necháme odpočívať 20 minút.

    Kysnuté pagáče so syrokrémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cestá rozvaľkáme a natrieme zmäknutým palmarínom, znovu poprekladáme ako prvý krát a necháme odpočívať 20 minút. Znovu cestá rozvaľkáme a natrieme syrokrémom, tak isto poprekladáme a necháme 20 minút. Rozvaľkáme, vykrajujeme pagáče, potrieme vajcom, posypeme napr. rascou, dáme upiecť na 180 stupňov do zlatista.

    Kysnuté pagáče so syrokrémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené pagáče.

    Kysnuté pagáče so syrokrémom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
tie pagáčiky vyzerajú ozaj super a keďže si zo Štiavnice, nehovorí Ti náhodou niečo "trokšiar" alebo tak nejako podobne? Suseda môjho muža takéto pekávala a bolo to výborné, tiež je to kysnuté cesto so syrokrémom, len presný postup som už akosi zabudla... ak by si vedela, poprosím pridaj recept
tak nech sa vydaria............objavila som aj recept na trokšiar, mám ho tu v receptoch,ja som ho robila z tmavej múky a celozrnnej, ale chystám sa aj z bielej

Pridaj komentár k receptu: