Starý rodinný recept.
Suroviny
1 kg |
|
150 ml |
|
600 ml |
|
50 g alebo 1 sušené |
|
3 KL |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
125 g |
|
350 g |
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Múku, olej, mlieko, droždie, soľ, vajcia vypracujeme /ak máme droždie čerstvé, tak spravíme kvások: v mlieku rozmiešame trochu múky,rozdrobené droždie a malú lyžičku kryštál. cukru a necháme vykysnúť, potom kvások pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime/. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.
-
2
Potom cesto rozdelíme na dve časti / nie je to nutné, ale lepšie sa pracuje s menším cestom/ vyvaľkáme a nastrúhame polovicu uvarených zemiakov a poskladáme:preložíme ľavú stranu a potom na to pravú stranu.
-
3
potom preložíme zo spodu nahor a na to preložíme zvyšnú časť cesta, tak isto postupujeme s druhou polovicou cesta, takto necháme odpočívať 20 minút.
-
4
Cestá rozvaľkáme a natrieme zmäknutým palmarínom, znovu poprekladáme ako prvý krát a necháme odpočívať 20 minút. Znovu cestá rozvaľkáme a natrieme syrokrémom, tak isto poprekladáme a necháme 20 minút. Rozvaľkáme, vykrajujeme pagáče, potrieme vajcom, posypeme napr. rascou, dáme upiecť na 180 stupňov do zlatista.
-
5
Upečené pagáče.
Vďaka za recept.
@alzbetka2 : nemám recept na trokšiar, raz som ho ochutnala, ten bol bryndzový s cesnakom, krásne sa lístkoval a bol vynikajúci, tiež pátram po recepte
@babkamt : jeden by bol málo:)