Kysnuté dolky trochu inak fotorecept

matahari1974 - fotkamatahari1974, 4. novembra 2010

Tento recept mám od svokry .Manžel a syn ho nesmierne miluju a vždy sa nevedia dočkať keď ich idem variť.

4
porcie
30 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 g
500 g
 štipka
 vlažné
1




Postup

  1. 1

    Do malej misky dame cukor, kvasnice a zalejeme vlažnym mliekom. Zakryjeme a nechame asi 30 minut kysnut alebo do vtedy, kym kvasok nepodrastie. Mlieko nesmie byť chladne ani priliš horúce! Do vačšej misy si dame muku, soľ a cukor. Prilejeme vlažne mlieko, kvasok a dobre vymiešame. Pridame vajce (nesmie byť studene, preto ho vyberem včas z chladničky) a dobre premiešame a nechame vykysnuť.

    Kysnuté dolky trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na 1 cm hrúbku a nakrájame ho na kocky. Teflonovu panvicu dame poriadne zohriat a takto nakrájané cesto osmažíme na suchej panvici na slabom ohni z oboch stran do zlatista.

    Kysnuté dolky trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené dolky dáme variť do vriacej vody na pár minút a vyberieme do misky. Dolky pokvapkáme rozpusteným maslom ( olejom ), posypeme grankom, pridáme nutelu a práškový cukor. Dolky môžeme podávať aj s makom alebo mletými orechami.

    Kysnuté dolky trochu inak (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

ailuj82
tá fotka ma trochu odrádzala, ale asi to skúsim :).
matahari1974
to ti verím aj som rozmyšlala že počkam a ked to budem variť že to nafotím ešte raz a až potom to pošlem .Ale netreba sa držať fotky a budem rada ked to vyskúšaš a daš vedieť či to chutilo !!!!
sovka62
Z fotografie som to nespoznala, ale takéto dolky poznám, len ma zarazil ten tvar. Keď ich robíme my, z cesta vykrajujeme kolieska, takže sú všetky rovnaké.
gittka
tak ako sovka aj ja robím kolieska.ale na tvare asi nezáleží,hlavne,že chutia...
havino
zaujímavé velmi, nepoznám a ani som nikdy nepočula variť opečené cesto,ale ďobla by som určite,už len tá poleva dobre vyzerá
jerica
dolky som ešte nerobila a to varím od mojich pätnástich, čo nebolo , môže byť. :-)) nebránim sa vyskúšať.!!
evanaaa
Dolky, alebo lievančeky sa dobre robia v " dolkárni", potom sú pravidelné, aspoň približne. Môžu byť takto , kysnuté alebo jednoduchšia verzia, napr. z ovsených vločiek alebo smotanové, jogurtové , s lekvárom, ovocím, ale aj táto verzia stojí za vyskúšanie.
babanka
Havinko aj opekance sa vo vriacej vode obárajú -teda dolky sa nevaria tak dlho ako napr. slíže.Ja ich robím často,ale cesto vykrajujem pohárom,tekže sú okrúhle ako malé šišky.Takú pomádu na ne nedávam.Ja ich po obarení omastím a posypem orechami vymiešanými s cukrom.Vo vandlíku všetko potrepem,aby sa rovnomerne obalili orechami. Sú veľmi dobré i studené.Rcp mám od mojej neb. svokry.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia