Kysnuté cesto

vojna - fotkavojna, 14. júna 2012

Tento recept pochádza od mojej mamy a postupne som ho vylepšoval.

30-40 minút
príprava

Suroviny

800 gr
200 gr
1 - 7 PL
1 ml
6 dl - teplé
120 gr ,rozpustená
2 kocky - živé




Postup

  1. 1

    Do nádoby na kysnutie dáme teplé mlieko, droždie, soľ, cukor kr. podľa toho či chceme cesto sladšie alebo nie, 1-7 PL a necháme pod kysnúť. Potom pridáme múku a vypracujeme cesto, nakoniec pridáme rozpustenú bravčovú masť a dobre vymiesime. Cesto musi byť vlačné a nesmie byť tuhé. Necheme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnúti cesto povaľame na doske a dame späť kysnúť. Po vykysnúti ho rozvaľkáme naplníme plnkou. Plníme makom, orechmi, BB pudingom, tvarohom, strúhaním kokosom a pod. Ja toto cesto používam aj pizzu ale dám ho do chladničky do druhého dňa a dám menej cukru do cesta. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180°; asi 30-40 min.

Diskusia k receptu

braxi
vitaj na vareche... :o) veľa žien sa bojí, že nezvládne urobiť kysnuté cesto, ale podľa Tvojho receptu to určite dopadne dobre....
zinnajdha
chystám sa cez víkend robiť kysnutý slivkový s posýpkou, teda urobím podľa tvojho návodu.
betty21
Zase iný a určite výborný. Klobúk dole pred tvojim umením:)
modrykamen
To je ono. Starká robila s masťou a aj teraz cítim vynikajúcu chuť buchiet. S maslom, či s margarínom mi tak nechutia.
jozka2
vojna,i ked s odstupom ,cesto je urcite dobre,ale 1 ml soli?kto ju bude merat,nie je jednoduchsie 1/2 kl,kto chce viac prida podla chuti,S tou bravcovou mastou musi byt dobre urcite,niekedy nemali margarin,vyuzivali domace zdroje a bravcova mast nie je dobra pre starych ludi/ale co uz je len dobre ked si stary/,ale pre mladych je vyborna na stavbu kosti mimo ineho a cesto s nou je ovela lepsie urcite piekli s nou aj tradicne bratislavske rohliky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia