Kysnuté cesto bez vajec fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 5. marca 2014
Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept)
Foto: ancicka

Jemné homogenné a po upečení mäkučké.Dobré sa s ním pracuje.Vhodné na prípravu koláčov a pod.

Suroviny

25 g
1/2 l
4 PL
2-3 čl
1,5 dl
1 ks
350 g
400 g




Postup

  1. 1

    Do teplého mlieka,asi 30°C, pridám droždie,cukor,a toľko múky, ako na palacinkové cesto.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vidličkou zamiešam a nechám na teplom mieste stáť asi 1 hod.Ak chcem urýchliť ,tak zapnem rúru na 30 °C a dám cesto do rúry.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto by malo nabrať na objeme dvojnásobne.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do cesta vlejem olej,

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a rukou ho dobré zapracujemtak,aby sa dobré do cestička vstrebal.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postupne pridávam preosjatu múku a hnetiem asi 10 min.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hnetiem,kým sa cesto neoddelí hladko od ruky a misky.Cesto potom zakryjem a nechám na teplom mieste kysnúť,až zdvojnásobí svoj objem.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto ked pekne vykysne,vyberiem na dosku.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na doske ho zľahka prehnetiem a zakryté ho nechám ešte trocha postáť.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom si cesto rozdelím podľa toho čo chcem robiť.Z tohto množstva mi vyšlo ma jedem okruhlý koláč a na dva plechy hrebene s tvarohom.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polovicu cesta som použila na túto slnečničku ,

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a polovicu na takéto tvarohové hrebene.

    Kysnuté cesto bez vajec (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

dara2112
Urcite vyskusam Vase cesto len sa mi zda ze je tam malo kvasnic, ja by som dala celu kocku, alebo to staci?
nika72
@dara2112 ja si myslím,že to malo byť 25g ja na toto množstvo dávam celú kocku 42g ..... tiež robím bez vajec a aj rozpis surovín je taký istý....môžem len odporučiť ako uviedla @Ancicka koláče,alebo čo sa už z toho upečie je mäkučké ;-)
ancicka
presne tak @nika72 ,má byť25g.Ja som sa pomýlila,opravím,dakujem,
@dara ,2112,stačí toľko,ved vpostupe je krásne vidieť ako je nakysnuté.
ive3t
Koľko tej múky treba dať na začiatku..?Tých 350 alebo 400g ?
danka006
pre @ive3t - stačí poriadne čítať, do mlieka s droždím pridať toľko múky, aby bolo cesto ako na palacinky, zvyšok múky až po vykysnutí.
Inak môžem doporučiť, aj ja také robievam a do žiadneho kysnutého cesta nedávam vajíčka, napr. kysnutá knedľa je najlepšia bez vajec a namiesto mlieka voda.
gabhus
Koľko taký koláčik vydrží? Nemyslím že kým sa nezje, ale reálne - keď nezvládnem dnes, je dobrý aj zajtra?
sovka62
Radosť pozrieť, milujem dotyk dobre vykysnutého cesta, aj toto by som najradšej vzala do ruky. A hotové koláče tiež nemajú chybu. KK
medovnicek
ja som "uletená" na kysnuté cestá, rada skúšam nové, ktoré ešte nepoznám, to tvoje je ľahučké ako pierko, veľmi sa mi páči, vyskúšam ho a slnečnica s tými hrebeňami nemajú chybu - veru by som nepohrdla ku káve, ktorú práve popíjam:)
nena73
@ancicka-nem ám rada kysnuté cesto,lebo sa mi nikdy nepodarí, ale toto vyskúšam na knedle (samozrejme bez vanilkového cukru), nejako cítim v kostiach,že by sa tie knedle mali podariť :-)
ancicka
@gabhus ,pravdaže sú fajnové aj na druhý deň.
@anina6 ,@medovni ček,dakujem za dôveru,potom daj vedieť.
@soka ,dík za komentik.
@nena73 ,kludne môžeš skúsiť toto cesto,istotne sa ti podarí.Ked budeš robiť knedle,tak daj aj cukru menej,1 PL stačí.
sonulienka
@ancicka Ty ma už ani neprekvapíš s Tvojimi receptami. Jeden lepší ako druhý. Samozrejme aj ja najbližšie vyskúšam Tvoj recept. KK a 5*.
Ďakujem.
izabella929
krásna práca s cestom Anička...) si veľmi šikovná a ja si tvoje recepty rada pozerám...)
marika21
Tieto koláčiky si môžete na druhý deň dať na pár sekúnd do mikrovlnky . Majú chuť, ako by ste ich práve vybrali z rúry.
Takto sa môže zohriať pagáč, knedľa v mikroténovom sáčku....
vlastulka
Aj u nás sa stáva,že cesto je zamiesené,otočím sa a hľa vajíčka ostali na kuch, linke odložené. Žiadna vada.
mabla
Toto cesto som vyskúšala minulý rok a naozaj nemá chybu. Bola som spokojná s tým, čo som robievala, ale často robievam aj toto a vždy som pochválená. Vďaka za recept Anička.
ancicka
@madla ,dakujem Tí,ale aj ostatným,ke vyskúšali toto cesto a som rada,že ste spokojný s receptom.