Kysnutá maková bábovka

redakcia - fotkaredakcia, Bratislava, 12. februára 2010
60 minút
príprava
50-60 minút
na 170-180 °C

Suroviny

0,5 kg
250 ml
2 vrchovaté PL
 štipka
1 ks
6 PL
1/2 ks
1 KL
30 g
Náplň:
350 g
10-12 PL
5 PL
2 vrchovaté PL
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do mierne teplého mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misy nasypeme múku a premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu a vymiešame kašovitú hmotu.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme. Roládu prenesieme do bábovkovej formy vymastenej maslom a konce spojíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny kysnúť vo forme.

  3. 3

    Potom vložíme do rúry vyhriatej na 170 – 180 stupňov Celzia a upečieme doružova (50 – 60 minút).

Diskusia k receptu

Vymazať
cistinka
Ďakujem za tento recept...kedysi som túto bábovku chutnala u jednej kamarátky, ktorá sa odsťahovala a recept s ňou....som rada, že je tu vo vareche a ja ho môžem cez víkend vyskúšať :-)
Vymazať
joris
Tento recept je aj pre chlapa hracka (ja som piekol 2 krat v zivote), ale aj vdaka detajlnemu receptu. Uz som ju urobil dvakrat za posledne 2 tyzdne a len sa po nich zaprasilo. Dakujem za inspiraciu!