Kysnutá maková bábovka

Autor receptu: redakcia

60 minút
príprava
50-60 minút
na 170-180 °C

Postup

  1. Do mierne teplého mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misy nasypeme múku a premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu a vymiešame kašovitú hmotu.
  2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme. Roládu prenesieme do bábovkovej formy vymastenej maslom a konce spojíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny kysnúť vo forme.
  3. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 170 – 180 stupňov Celzia a upečieme doružova (50 – 60 minút).