Kysnutá bábovka

diabambulka - fotkadiabambulka, 23. júla 2011

niečo dobré na večeru alebo raňajky pre mojich chlapov...

45 minút
na 160 °C

Suroviny

340 g
150 ml
60 g
 štipka
80 g
1 ks
1 čajovú lyžičku
1 čajová lyžička
20 g
Plnka č.1:
100 g
50 ml
1 PL /um
50 g
Plnka č.2:




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s jednou lyžicou cukru a necháme vykysnúť. Do misky preosejeme múku ( ak máme čas je výborné ju prehriať v hrnci, cesto lepšie kysne a je nadýchanejšie ), zmiešame so štipkou soli, zvyšým cukrom, nastúhanou citrónovou kôrou, citrónovou šťavou. Vykysnutý kvások vlejeme do múky, pridáme postrúhané maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Plnka : V hrnci si prehrejeme pomleté orechy, alebo orechovú náhradku ( ktorá sa skladá z pražených slnečnicových jadier, pšeničných klíčkov, cukru a orechovej arómy ), zalejeme teplým mliekom a podľa potreby pridávame cukor. všetko spolu dobre premiešame odstavíme a prilejeme rum. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.

    Kysnutá bábovka - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Potrieme "orechovou plnkou" alebo plnkou z náhradky, priložíme druhým vyvaľkaným plátom cesta a natrieme lekvárom. Spolu zvinieme do rolády. Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme pomletými orechami, alebo orechovou náhradkou. Stočené cesto dáme do formy a necháme 10 minút podkysnúť. Pomaly pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C 45 minút. Ak máte radi sladké tak si pridajte cukru do cesta a do plnky, pretože táto bábovka je menej sladká :-)))

    Kysnutá bábovka - obrázok 2

Diskusia k receptu

tatranka
Plnku,ktorú si uviedla k receptu pohľadám a vyskúšam.Bábovka je veľmi pekná a už ku kúsku z nej len kávička,alebo kakavko.
ola111
@diabambulka ,táto bábovička mi prišla vhod,keďže mám ešte dosť
orechov,skúsim aj takúto dobrotku.
narciska
vyskúšam je to zaujímavý recept a hlavne tá plnka. Ukladám do kk.
jarca
No to by som hned vyskusala, ukladam do KK. @Diabambulka a to
drozdie tam ide cele - 42g ? Tu orechovu nahradu poznam a pouzi-
vam, je chutna, Velmi dobry receptik, aj ta kombinacia lekvar a
orechy.
mikat
...aj ja poprosím informáciu, koľko droždia si použila. V rozpise si zabudla uviesť :)
cica2
ďalšia krásna dobrota sa ti vydarila!:))
orchidea
Aj túto tvoju kysnutú bábovku vyskúšam, aspoň nemúsim piecť len tú moju s kakaovou plnkou. Krásna je.
diabambulka
Ahojte varecháči, máte pravdu úplne som v tej rýchlosti zabudla uviesť kvasnice, hlavne že je kysnutá :-DDD už som to doplnila, použila som 20g čerstvých kvasníc.
ďakujem :-DDD
diabambulka
marienka44, keď ma zaujme nejaký recept tak si ho vystrihnem a tento je vystrihnutý z nejakého ženského časopisu, buď Báječná žena, alebo Nový čas pre ženy, ale to už neviem... Ako každý tak aj ja som si ho troška upravila a upiekla po svojom :-D
Pekný deň...
diabambulka
teším sa katka, potom sa znovu niekedy ozvi či domácim chutila :-))) verím že bude...
jarunka
Tak prisiel na rad aj tento recept, ja som ju plnila orechami a miesto lekvaru som dala cokoladovu plnku.Bola velmi dobra. Vnucka ju chce zas po tyzdni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia