Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. júla 2013
Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept)
Foto: pusta

Horiatiki je pestrý zeleninový šalát z Cypru, ktorý sa líši od gréckeho Horiatiki tým, že obsahuje aj hlávkovú kapustu. Podáva sa v reštauráciách i Zobraziť celý popisHoriatiki je pestrý zeleninový šalát z Cypru, ktorý sa líši od gréckeho Horiatiki tým, že obsahuje aj hlávkovú kapustu. Podáva sa v reštauráciách i domácnostiach ako samostatné jedlo s pečivom napr. ako ľahký obed či večera alebo ako príloha ku grilovaným jedlám. Je veľmi obľúbený, je zložený z bielej hlávkovej kapusty, hlávkového šalátu, cibule, uhorky, paradajok, olív, feta syru, oregána, citronovej šťavy, niekde aj s paprikou. Má veľa variant.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1/4 ks
3 - 4 ks
3 - 4 ks
1 ks
1 ks
5 - 6 ks/na 1 porciu
podľa chuti
podľa chuti
100 g
z 1 ks citróna
3:1 v pomere s citrónovou šťavou




Postup

  1. 1

    Bielu hlávkovú kapustu som pokrájala na jemné prúžky.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nezohnala som červenú cibuľu, použila som bielu, pokrájala som ju na krúžky a rozobrala na jednotlivé prstienky. Ak máte možnosť, použite červenú cibuľu, má jemnejšiu chuť.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som šalátovú uhorku pokrájanú na plátky, niekde ju lúpu.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som jarné cibuľky aj s vňaťou, pokrájané na kolieska.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Paradajky som pokrájala na plátky, môžu byť aj tenké mesiačiky.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Umyté a odkvapkané listy hlávkového šalátu som natrhala na veľkosť sústa, asi 2 - 3 cm kúsky.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som olivový olej a citrónovú šťavu v pomere 3:1, všetko som spolu premiešala, jemne osolila, ešte príde Feta syr, ktorý je dosť slaný.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na tanieri som pridala Feta syr pokrájaný na kocky a vykôstkované olivy (najlepšie kalamata), posypala som oreganom. Podávala som s čerstvo upečeným celozrnným pečivom ako ľahký obed. Tento šalát sa podáva pri izbovej teplote, čerstvý, hned po pripravení, bez odležania v chladdničke

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kypriaki Horiatiky je chrumkavý,osviežujúci, veľmi chutný, zdravý šalát z čerstvej zeleniny, plný vitaminov, jemne osolený, doplnený Feta syrom, olivami, s citronovou šťavou, olivovým olejom a posypaný oregánom. Má veľa variácií, niekde pridávajú aj zeleninovú papriku a opražené krutonky chleba. Je veľmi rozšírený na Cypre, známy a obľúbený aj v Grécku, avšak tam neobsahuje bielu hlávkovú kapustu.

    Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ywett
zbožňujem šaláty, už som podľa teba robila aj šopský (je výborný) a páči sa mi aj tento, vďaka za inšpiráciu :)
pusta
@ywett , mňa tam zaujala práve kombinácia kapusty, hlávkového šalátu, olív s ostatnými surovinami. je vynikajúci.
ak miluješ šaláty, bude ti chutiť. šopský šalát ten je super.
dakujem ti :-)))
kimlo
Dnes som kúpil Tatranský slaný syr na spôsob balkánskeho, reku urobím šopský šalát... týmto receptom si zmenila moje plány, mám velmi rád hlávkovú kapustu...vďaka za recept
kecemis
Tak to je salat ako stvoreny pre mna. Aj ta kombinacia kapusty a salatu sa mi pozdava I ked by ma to asi nenapadlo. Vdaka.
izabella929
prekrásna pastva pre oči...) nádherný šalátik všetkých chutí a vôní...) krásny letný...pripomína mi pobyt v Tunise...kopec šalátov od výmyslu sveta...)
martinis
o áno, tak toto bude iste jeden z mojich najobľúbenejších šalátov. kde je toľko čerstvej zeleniny a fety, to musí byť dobré :)) príjemné vylepšenie gréckej klasiky !
eviana
@pusta , prekrásny šalátik si veru prihotovila, milujem tieto voňavé farebné úžasné šalátiky a na tomto sa mi veľmi páči aj pridaná kapusta, tú ja môžem vždy a všade, v hocakej forme... ďakujem za skvelý recepis, čoskoro vyskúšam, už sa neviem dočkať :)
manya
super recept, využijem svoj domáci syr naložený v oleji, mám už len pol pohárika na toto postačí a môžem robiť ďalší.
pusta
@kimlo , kúpil si veľmi dobrý syr. ked som robila tento šalát, myslela som aj na teba, lebo sa podáva aj ku grilovačkám a ty rád griluješ. :-)))
môže však byť aj ako samostatné jedlo a je to výborný ľahký obed i večera.
poviem ti, že aj mňa tam dostala kombinácia kapusty so všetkým tým ostatným. všetko senzačne harmonizuje, nebudeš ľutovať zmenu plánov :-)
dakujem.
pusta
@kecemis , mňa osobne tiež nenapadla kombinácia kapusty s týmito zložkami, ale tak sa robí Horiatiki na Cypre. a zachutila mi. som veľmi rada, že Horiatiki je šalát ako stvorený pre teba.
to ja dakujem tebe aj @kimlo - nech vám obom dobre chutí :-)
pusta
@izabellka829 , áno je to pastva pre oči i chuťové kanáliky. Nie je to zložitý šalát, jednoduchý, čerstvý a vynikajúco chutí.
nedivím sa ti, že ti pripomína pobyt v Tunise. Tunis je známy množstvom čerstvých šalátov, ktoré však často majú v sebe aj ostrosť, pálivosť a pikantnosť. obsahujú aj zeleninovú papriku, mätu, veľa petržlenovej vňate, nakladané citróny, olivy, rôzne koreniny,ale syr feta ani kapusta sa do nich nepridáva, obsahujú často aj ryby, ako napr. tuniak, napr. ich známy šalát Mechouia a iné.
tento šalát patrí ku skupine osviežujúcich pestrých zeleninových šalátov, ktoré sú typické pre krajiny okolo Stredozemného mora, v ktorom je aj Cyprus, charakteristická je prirodzená chuť zeleniny a syr, jednoduchá príprava.
dakujem za pochvalu.
pusta
@martinis , som veľmi rada, že sa ti zapáčil tento šalát. len pre zaujímavosť, dočítala som sa, že grécke Horiatiki je rovnako populárny a známy šalát, avšak bez kapusty, údajne sa hlávková kapusta v Grécku vôbec nepestuje,kým na Cypre áno, a práve týmto sa Horiatiki grécke a cyperské odlišuje.
či je to naozaj tak, to neviem, ale niečo na tom iste bude.
musím však konštatovať, že grécke aj cyperské Horiatiki sú veľmi osviežujúce, zdravé,chutné, jednoduché a zároveň úžasná chuťová a vitamínová bomba.
som si istá, že si ho obľúbiš :-)))
dakujem ti za milú pochvalu a uznanie.
pusta
@eviana , áno, je tošalát voňavý, farebný, plný čerstvej zeleniny, obohatený olivami a syrom, len oregano z byliniek, osviežujúci po citrone, dáva vyniknúť prirodzenej chuti použitej zeleniny a tá kapusta je tam ako bonus, ktorý výborne harmonizuje so všetkým v tomto šaláte :-)))
budem rada,ak vyskúšaš a potom poprosím, daj vedieť, ako chutil :-)
to ja dakujem tebe.
mariamka
naozaj výborná a pre mňa nová kombinácia surovín, takéto máme radi, ja by som z neho vyžila celé leto :)
pusta
@manya , tak to je úžasné, s tým vlastnoručne naloženým syrom bude tento šalát absolútna bomba! super!!!
tak ech ti chutí :-)))
dakujem.
pusta
@jerica , stručné a výstižné :-))) verím, že bude chutiť:-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@mariamka , to ti veru verím :-))) aj ja by som z takýchto šalátov vyžila celé leto, tak ako aj ty.
je to výborná kombinácia, teraz som aj veľmi rada, že som rp na Kypriaki Horiatiki pridala, lebo vidím, že sa páči...a včera som mala obavy, že sa mi za taký obed vysmejú. nevysmiali, hned chceli repete :-)))to druhé ani veľmi nechceli, práve šalát im chutil :D
nech aj tebe dobre chutí.
dakujem ti.
tinca
@pusta na Cypre som sa ho najedla požehnane, veľmi mi chutil a vôbec som sa ho neobjedla. Díky za rcp:)
starkamajka
Milá Pusta,píšem znovu a chválim šalátik,ktorý som spravila včera a s manželom sme ho dzobkali večer pri televízore.Výborný,zdravý a osviežujúci,len tak sám-bez pečivka.Páčia sa mi takéto šalátiky.Vďaka-si milá žena.Príjemný slnečný podvečer.
pusta
@tinca , som veľmi rada, že poznáš tento šalát priamo z Cypru a môžeš potvrdiť jeho chuť i kvalitu, verím, že sa nedá prejesť.
to ja dakujem tebe :-)
pusta
@starkamaja , to mám veľkú radosť, že si ho spravila a tak perfektne chutil. verím, že ani pečivo nebolo treba, zelenina sama o sebe zasýti :-)
je to šalát ako píšeš - výborný, zdravý, osviežujúci.
veľmi pekne ti dakujem za potešujúcu správu.
pekný letný podvečer prajem aj ja tebe :-)
tinca
@pusta skvelý šalát, na Cypre /bola som 2x/ sme sa ho najedli,robila som ho často a nejak som naň pozabudla.Díííky za pripomienku, už je v chladničke a bude aj večera s bagetkou. Ja som pre zmenu od teba dala červenú cibuľu, ale mladú som si zabudla kúpiť, rajčiny som vyjdarincovala,aby nepustili vodu,dala som aj trošku rozmarínu čerst., papriku a olivy čierne,nemala som zelené, ale ja čierne viac ľúbim. No a zajtra bude k obedu,mám vzácnu návštevu, idem grilovať lososa,pečené zemiaky a tento šalát. Viem, že je najlepší čerstvý, ale budeme dosť behať,nebolo by stihu. Posielam fotku redakcii,aby ju sem pridali a uvidíš ten môj. Ešte raz ďakujem.:)

pusta
@tinca ku gréckemu i cyperskému šalátu si mi dala rovnaký text :-)
ved sa veľmi teším na tvoju fotku :-) ak čakáš vzácnu návštevu, možno si pripravila oba šaláty :-)
ja som sem dala oba preto, aby bol zrejmý rozdiel medzi cyperským a gréckym šalátom.
ak bude len jeden z nich, aj tak je to OK.
veľmi pekne ti dakujem.
pusta
@tinca , tak toto je Kypriaki Horiatiki. nádherný ho máš, vydarl sa ti veľmi :-)))
dakujem ti za úžasné foto :-)))
tinca
@pusta už som ti napísala ku Gréc.šalátu, že neviem ako záhadne sa mi koment dostal k nemu,ale patrí sem, aj foto je z Cyperského,lebo do gréckeho nejde kapusta. Ja viem ten rozdiel. Tak pa:)
pusta
@tinca , ja viem, do gréckeho kapusta nepatrí :-)
ešte raz dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia